Mniejsza unijna produkcja i duży popyt na polską wieprzowinę, zarówno ze strony krajów członkowskich, zwłaszcza Niemiec, jak i spoza UE, tj. USA, Kanady i Chile, sprzyjały zwyżce cen trzody chlewnej też w Polsce. W czerwcu 2017 r. za 1 kg żywca wieprzowego producenci uzyskiwali 5,61 zł, a zatem o 15% więcej niż w czerwcu 2016 r.
Szacuje się, że ze względu na sezonowe zmiany stosunku podaży do popytu w trzecim kwartale 2017 r. utrzyma się wzrost cen trzody chlewnej. We wrześniu br. ceny żywca wieprzowego w Polsce mogą być o 4–10% większe niż przed rokiem. W czwartym kwartale ceny ulegną sezonowemu obniżeniu, ale przy utrzymującym się zapotrzebowaniu zagranicznym w grudniu br. mogą być o 1–9% wyższe niż rok wcześniej, pomimo większej krajowej produkcji.
Prognozy ekspertów ARR przewidują, iż średnie ceny skupu żywca wieprzowego w Polsce w okresie od czerwca do września 2017 r. mogą kształtować się następująco:
-
wrzesień 2017 r.: 5,50-5,80 zł/kg,
-
grudzień 2017 r.: 5,10-5,50 zł/kg.