Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Ładowacz czołowy T241 – 1300/1600kg
2016-01-11 -
Nawóz Actipol DTPA Mn-10
2014-02-21 -
Filtr 110 l/min
2013-12-13 -
Wóz paszowy jednoślimakowy DAFAGRO T-REX
2020-03-13 -
PROKMAR DF 504 Ciągnik Komunalny 4WD
2014-01-23 -
Kosiarka spalinowa NAC S510V
2014-05-12
Polski handel mięsem, żywcem i przetworami mięsnymi w 2014 r. Dodatnie saldo wymiany handlowej przekroczyło 2 mld ton
W 2014 r. saldo wymiany handlowej mięsem czerwonym i drobiowym, podrobami, żywcem, a także przetworami mięsnymi, tłuszczami i mączkami zwierzęcymi było dodatnie i wyniosło 2 mld 70 mln EUR – podaje FAMMU/FAPA. Bilans w handlu mięsem czerwonym oraz podrobami był korzystny i ukształtował się na poziomie 427,2 mln EUR.
Żywiec wieprzowy trafiał przede wszystkim na Węgry - 26,1 tys. sztuk, co stanowiło 29% eksportu, Czech - 21,8 tys. sztuk - 24%, Rumunii - 21,3 tys. sztuk- 24%, Włoch - 4,8 tys. sztuk - 5%, Holandii - 4,2 tys. sztuk - 5%, a także do Słowacji - 3,4 tys. sztuk - 4%, na Ukrainę - 3,1 tys. sztuk - 3%, Litwę oraz do Mołdawii.
W omawianym okresie Polska sprowadziła o 6% więcej do 5 mln 449 tys. sztuk żywca wieprzowego o wartości 415,6 mln EUR, tj. o 6% mniejszej niż w 2013 r. Wartość importu drobiu wzrosła o 27,4% do 139,7 mln EUR.
Żywiec wieprzowy przywożono do Polski przede wszystkim z Danii - 3 mln 427 tys. sztuk, Niemiec - 1 mln 106 tys. sztuk, Holandii - 472 tys. sztuk, Litwy - 268 tys. sztuk, Łotwy - 94,8 tys. sztuk, ze Słowacji - 54,6 tys. sztuk oraz z Estonii - 15,3 tys. sztuk.
Wyższy eksport przetworów mięsnych
W analizowanym czasie Polska wysłała 279,5 tys. ton przetworów mięsnych, czyli o 8,5% więcej niż przed rokiem. W ujęciu wartościowym wywóz tych towarów zwiększył się o 8% do 830,6 mln EUR. W 2014 roku wyeksportowano z Polski 77,1 tys. ton kiełbas o wartości 213,4 mln EUR.
Kiełbasy dostarczano przede wszystkim do Wielkiej Brytanii, na Litwę, do Niemiec, Danii, na Węgry, Słowację, do Czech, Łotwy, Rumunii, Estonii, Szwecji, a ponadto do Francji, Rosji, Bułgarii, Holandii, Włoch i wielu innych krajów. W omawianym okresie przywóz przetworów mięsnych do Polski wyniósł nieco ponad 27 tys. ton i był o blisko 2% mniejszy niż przed rokiem. Wartość tego importu wzrosła o 1,4% do 113,4 mln EUR.