Według Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 24.02–02.03.2014 r. krajowe zakłady mięsne skupowały żywiec wieprzowy przeciętnie po 4,22 zł/kg, a więc taniej o 7% niż tydzień wcześniej. Było to także mniej o 18% niż przed miesiącem i o 20% niż przed rokiem.
Za żywiec wołowy otrzymywano średnio 5,80 zł/kg, czyli to spadek o 2% wobec poprzedniego tygodnia. Równocześnie cena żywca wołowego była mniejsza o 5,5% niż przed miesiącem i o 10% niż rok wcześniej.
Przeciętna cena skupu kurcząt brojlerów ukształtowała się w granicach 3,76 zł/kg, tj. o 1% drożej niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem, ale o 5% taniej niż rok wcześniej.
Zakłady drobiarskie skupowały indyki po 5,57 zł/kg w stosunku do 5,58 zł/kg w poprzednim tygodniu. Indyki były także tańsze niż przed miesiącem o 0,3% i przed rokiem o 0,5%.
Krajowe ceny zbytu mięsa
W dniach 24.02–02.03.2014 r. przeciętna cena zbytu półtusz wieprzowych zmalała do 6,34 zł/kg, czyli o 7% w odniesieniu do poprzedniego tygodnia. Cena tych półtusz była także o 13% mniejsza niż przed miesiącem i niż rok wcześniej.
Zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe przeciętnie po 12,18 zł/kg, tj. taniej o 0,5% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Ćwierci wołowe kosztowały również o 8% mniej niż w analogicznym okresie 2013 r.
Kurczęta patroszone w czwartym tygodniu lutego 2014 r. sprzedawano średnio po 6,01 zł/kg, a zatem o 1,5% taniej niż w poprzednim tygodniu, ale drożej o 8% niż przed miesiącem i o 0,5% niż przed rokiem.
Przeciętna cena zbytu tuszek indyków wyniosła 8,51 zł/kg i była zbliżona do notowanej w poprzednim tygodniu oraz rok wcześniej. Jednocześnie tuszki indycze kosztowały o 1% więcej niż w końcu stycznia 2014 r.
Ceny żywca wieprzowego w UE
Według informacji Komisji Europejskiej w czwartym tygodniu lutego (24.02– 02.03.2014 r.) w UE za trzodę chlewną masy poubojowej schłodzonej klasy E płacono średnio 155,27 EUR/100 kg. Krajowa cena żywca wieprzowego tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną wynosiła 135,06 EUR/100 kg.
Mniejsze niż w Polsce ceny notowano wyłącznie w Holandii - 131,90 EUR/100 kg. Przeciętna cena wieprzowiny klasy E w Polsce była niższa o 13% niż średnio w UE, o 22% niż w Hiszpanii, o 11% niż w Niemczech oraz o 6% niż w Danii i we Francji.
W obrębie ostatniego miesiąca ceny trzody chlewnej spadły w dwudziestu czterech państwach Unii Europejskiej - średnio w UE o 5,5%. Największy spadek cen nastąpił w Polsce - o 16% oraz na Łotwie i na Litwie - o 11–12%. W Rumunii ceny zmalały o 9%, w Holandii i w Belgii o 8%, a w Niemczech o 7%. Wzrost o 0,3% w ciągu ostatniego miesiąca odnotowano tylko w Hiszpanii.