Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 20-26.05.2013 r. za żywiec wieprzowy płacono przeciętnie 5,17 zł/kg, o 1,6% więcej niż w poprzednim tygodniu. Jednak to obniżka o 3% wobec miesiąca wcześniejszego i 4% zniżka w stosunku do zeszłego roku.
Krajowa cena wieprzowiny wyrażona w walucie unijnej (zgodnie z danymi Komisji Europejskiej) w przedostatnim tygodniu maja br. osiągnęła poziom 164,19 EUR za 100 kg (wagi poubojowej schłodzonej kl. E). Średnia cena tego asortymentu w UE wyniosła 165,02 EUR/100 kg i była nieco (o 0,3%) wyższa niż tydzień wcześniej i o 1% wyższa niż przed rokiem.
Od siedmiu tygodni trwa spadek krajowych cen skupu żywca wołowego. W dniach 20-26.05.2013 r. żywiec wołowy w Polsce skupowano średnio po 5,97 zł/kg, nieznacznie (0,3%) taniej niż w poprzednim tygodniu, o ponad 3% mniej niż przed miesiącem i rokiem.
Od początku maja 2013 r. rosną ceny kurcząt. W dniach 20-26.05.2013 r. kurczęta brojlery skupowano przeciętnie po 4,06 zł/kg, o 1,8% drożej niż w poprzednim tygodniu także więcej o 6% niż miesiąc wcześniej i o 3% drożej niż przed rokiem.
Za indyki w skupie płacono średnio 5,68 zł/kg, o 1,9% więcej niż tydzień wcześniej. W relacji miesięcznej to prawie 2% zwyżka, a także jest to 8% wzrost w ujęciu rocznym.
Od początku kwietnia 2013 r. w Polsce trwa spadkowa tendencja cen wieprzowiny. Półtusze wieprzowe w dniach 20-26.05.2013 r. zbywano po 7,18 zł/kg, nieco (o 0,2%) taniej niż w poprzednim tygodniu. To 2% spadek wobec miesiąca poprzedniego i o 4% mniej niż rok wcześniej.
Śledź ceny półtusz wieprzowych na Gospodarz.pl
Za kompensowane ćwierćtusze wołowe uzyskiwano w zbycie 12,36 zł/kg, o 2% mniej niż tydzień wcześniej. Cena ta była o 3% niższa niż przed miesiącem i o 8% mniejsza niż rok wcześniej.
Tuszki kurcząt w dniach 20-26.05.2013 r. zbywano przeciętnie po 6,41 zł/kg, o 0,7% drożej niż w poprzednim tygodniu, o 16% więcej niż przed miesiącem. W obrębie roku to 3% wzrost cen.
Za tuszki indyków otrzymywano w zbycie 8,50 zł/kg, o 0,8% mniej niż tydzień wcześniej. Były one o 1% tańsze niż przed miesiącem, a także to 5% spadek wobec ubiegłego roku.
Przeczytaj także pozostałe informacje o cenach mięsa