W dniach 13–19.01.2014 r. (wedÅ‚ug Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW) w Polsce za żywiec wieprzowy w skupie otrzymywano przeciÄ™tnie 4,95 zÅ‚/kg w stosunku do 4,96 zÅ‚/kg w poprzednim tygodniu. ByÅ‚o to taniej o 4% niż miesiÄ…c wczeÅ›niej i o 2% niż przed rokiem.
Krajowe ceny skupu żywca wołowego w trzecim tygodniu stycznia 2014 roku ukształtowały się średnio na poziomie 5,95 zł/kg, a zatem to o 1,5% wyżej od notowanego w poprzednim tygodniu. Jednocześnie cena żywca wołowego była o 3% większa niż przed miesiącem, ale o 7% mniejsza niż rok wcześniej.
W analizowanym tygodniu kurczÄ™ta brojlery sprzedawano po 3,49 zÅ‚/kg, a zatem o 2% taniej niż tydzieÅ„ wczeÅ›niej i niż przed miesiÄ…cem. Cena kurczÄ…t byÅ‚a również o 6% mniejsza niż rok wczeÅ›niej.
Za indyki w skupie pÅ‚acono 5,62 zÅ‚/kg, a wiÄ™c mniej o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż miesiÄ…c wczeÅ›niej, ale o 2,5% wiÄ™cej niż w porównywalnym okresie 2013 r.
Krajowe ceny zbytu mięsa
W dniach 13–19.01.2014 r. przeciÄ™tna cena zbytu póÅ‚tusz wieprzowych uksztaÅ‚towaÅ‚a siÄ™ w granicach 7,23 zÅ‚/kg, a zatem byÅ‚a o 1% niższa niż tydzieÅ„ wczeÅ›niej. JednoczeÅ›nie cena ta byÅ‚a mniejsza o 6% niż przed miesiÄ…cem i o 2% niż rok wczeÅ›niej.
Kompensowane ćwierćtusze woÅ‚owe zakÅ‚ady miÄ™sne sprzedawaÅ‚y Å›rednio po 12,42 zÅ‚/kg, tj. o 2% taniej niż w poprzednim tygodniu. RównoczeÅ›nie ćwierci te kosztowaÅ‚y o 2% wiÄ™cej niż przed miesiÄ…cem, ale o 9% mniej niż w porównywalnym okresie ubiegÅ‚ego roku.
Kurczęta patroszone w trzecim tygodniu stycznia 2014 r. zbywano przeciętnie po 5,14 zł/kg, a zatem taniej o 8,5% niż w poprzednim tygodniu i o 9% niż miesiąc wcześniej. Tuszki kurcząt kosztowały mniej o 4% niż przed rokiem.
Åšrednia cena zbytu tuszek indyków uplasowaÅ‚a siÄ™ na poziomie 8,84 zÅ‚/kg, czyli o 4% wiÄ™kszym niż tydzieÅ„ wczeÅ›niej, ale o 7% mniejszym niż przed miesiÄ…cem. JednoczeÅ›nie tuszki indycze zbywano o 5% drożej niż w porównywalnym okresie 2013 r.
Polski handel zagraniczny drobiem
Jak wynika z danych ARR zebranych na podstawie wstÄ™pnych danych Ministerstwa Finansów, w okresie 11 miesiÄ™cy 2013 r. eksport żywca, miÄ™sa i przetworów drobiowych w ekwiwalencie miÄ™sa z Polski osiÄ…gnÄ…Å‚ nienotowany dotÄ…d poziom 643 tys. ton i byÅ‚ o 9% wyższy niż w tym samym czasie 2012 r.
W wysyÅ‚ce asortymentu drobiowego zdecydowanie przeważaÅ‚o miÄ™so stanowiÄ…ce 91% ogóÅ‚u eksportu wyrażonego w ekwiwalencie miÄ™sa. Do paÅ„stw UE w miesiÄ…cach styczeÅ„–listopad 2013 r. wywieziono 424 tys. ton miÄ™sa drobiowego w odniesieniu do 406 tys. ton w tym samym okresie 2012 r., ale udziaÅ‚ paÅ„stw UE w polskim eksporcie tego miÄ™sa zmniejszyÅ‚ siÄ™ z 83% przed rokiem do 81%.
GÅ‚ównymi importerami miÄ™sa drobiowego z naszego kraju byÅ‚y Niemcy, gdzie trafiÅ‚o 95 tys. ton tego miÄ™sa, Czechy - 49 tys. ton, Wielka Brytania - 46 tys. ton, Holandia - 41 tys. ton, BuÅ‚garia - 33 tys. ton, Francja - 32 tys. ton, SÅ‚owacja - 30 tys. ton, Litwa - 21 tys. ton, Benin - 20 tys. ton i Hongkong - 19 tys. ton.
W ciÄ…gu 11 miesiÄ™cy 2013 r. do Polski sprowadzono 88 tys. produktów drobiowych w ekwiwalencie miÄ™sa, czyli o 13% wiÄ™cej niż w tym samym okresie 2012 r. W imporcie asortymentu drobiowego przeważaÅ‚ żywiec, którego w ekwiwalencie miÄ™sa przywieziono 44 tys. ton, tj. o 28% wiÄ™cej niż przed rokiem.