Indeks cen mięsa FAO wyniósł w listopadzie średnio 111,8 punktu, co oznacza niewielki spadek (0,4 procent) w porównaniu z październikiem, odzwierciedlający niewielkie spadki cen mięsa drobiowego, wieprzowego i wołowego. Na tym poziomie wartość wskaźnika była o 2,8 punktu (2,4 proc.) niższa od wartości sprzed roku.
Spadek międzynarodowych cen mięsa drobiowego odzwierciedlał zwiększone dostawy, głównie z Brazylii, pomimo wyzwań dla produkcji wynikających z epidemii ptasiej grypy w wielu krajach.
Ceny mięsa wieprzowego spadły ze względu na utrzymujący się słaby popyt importowy na rynkach azjatyckich oraz duże możliwości eksportowe u niektórych eksporterów, pomimo wzrostu sprzedaży wewnętrznej w Europie przed feriami zimowymi.
Tymczasem duże dostawy eksportowe z Brazylii i Oceanii obniżyły światowe ceny mięsa wołowego.
Z kolei ceny mięsa owczego nieznacznie wzrosły, głównie w wyniku wpływu zmian walutowych.
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A./Andrzej Bąk foto:
MRiRW