Spadek produkcji mięsa w Unii Europejskiej w 2012 roku

Jak wskazują najnowsze dane w 2012 roku produkcja mięsa na terenie Wspólnoty zmalała o 0,5 mln ton i ukształtowała się na poziomie 45,5 mln ton.

Spadek produkcji mięsa w Unii Europejskiej w 2012 roku
Największe spadki odnotowano w obrębie mięsa wołowego i wieprzowego, których produkcja w ciągu roku zmalała odpowiednio o: 4% (0,33 mln ton) i 1,5% (0,35 mln ton), do poziomu 7,74 mln ton i 22,42 mln ton.
 
Jednocześnie zaobserwowano wzrost wolumenu produkcji w sektorze drobiu o 1,7% (czyli 0,23 mln ton) do pułapu 14,02 mln ton. Zdaniem ekspertów, szacunki produkcji mięsa drobiowego są bardzo optymistyczne ze względu na obserwowany w ostatnim czasie silny popyt na ten gatunek mięsa.
 
Inaczej kształtują się prognozy dotyczące wieprzowiny. Do głównych przyczyn przewidywanego spadku zainteresowania produkcją świń zalicza się wprowadzenie nowych norm dotyczących dobrostanu ciężarnych loch i loszek oraz związanych z tym wzrostów kosztów produkcji. W kierunku dalszego zmniejszenia pogłowia trzody chlewnej oddziaływać będą również kary pieniężne jakie Komisja Europejska planuje nałożyć na państwa, które nie wywiązały się jeszcze z konieczności wprowadzenia zmian w hodowli tych zwierząt.
 
Jednocześnie można zauważyć, że popyt na mięso rośnie najbardziej na rynkach zewnętrznych, a nie unijnym. Widoczne to jest na przykładzie wzrostu dynamiki eksportu mięsa poza kraje Wspólnoty, zwłaszcza mięsa drobiowego i wieprzowego. Dla tych gatunków, wolumen eksportu od stycznia do końca listopada 2012 roku wzrósł odpowiednio o 9% i 8%. Spadek zanotowano jedynie w obrębie mięsa wołowego.
 
Według specjalistów tendencja wzrostowa eksportu drobiu i wieprzowiny poza państwa członkowskie utrzyma się do końca 2013 roku. Niemniej jednak dynamika ta może stopniowo wyhamowywać.

 



Tagi:
źródło: