Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny na stacjach paliw ustabilizowały się
2024-10-30 -
Unijna produkcja mięsa
2024-10-30
Poznaj produkty
-
Ramiona ORSI ogrodnicze CUT 030
2015-03-27 -
Miotacz gnojowicy w systemie DUPLEX
2011-05-25 -
JCB 520-50 S
2012-06-05 -
Kosiarka spalinowa Faworyt GYK46N139
2014-05-12
Mięso alpaki coraz popularniejsze
W australijskich restauracjach coraz częściej można trafić na mięso alpaki. Jak podaje FAMMU/FAPA, przysmaki z tego rodzaju mięsa stają się nową modą na Antypodach, gdzie już 70 restauracji zdecydowało się wprowadzić je do swojego menu.
Mięso alpaki
Alpaka to południowoamerykański, trawożerny ssak parzystokopytny z rodziny wielbłądowatych. Zwierzę udomowione, hodowane dla wełny i mięsa, przypomina troche lamę, ale jest od niej mniejsze i z budowy ciała bardziej podobne do owcy.
Z analizy ekspertów wynika, że mięso alpaki jest bardzo zdrowe, zawiera bardzo małe ilości cholesterolu oraz niezdrowych tłuszczy. Może zawierać nawet dwukrotnie mniej tłuszczu niż mięso drobiowe.
W Australii alpaki są coraz częściej rozpatrywane, jako zdrowsze rozwiązanie dla wszystkich miłośników mięsa, przede wszystkim ze względu na tak dużą zawartość białka i niski cholesterol. Nie są jednak traktowane jako stały element pożywienia, ale jako ciekawy dodatek do menu. Obróbka kulinarna tego rodzaju mięsa różni się od popularnego mięsa wieprzowego, wołowego, czy jagnięciny.
Trudno obecnie przewidywać, czy w najbliższym czasie mięso alpaki stanie się tak popularne, jak inne gatunki mięsa. Alpaki są zwierzętami hodowanymi w ściśle określonych warunkach oraz w małych stadach, dlatego ich mięso jest drogie (około 65 AUD/kg).