Kategorie
Zobacz również tu
-
Ocena użytkowości bydła
2024-11-06
Poznaj produkty
-
BAUER stalowy wóz asenizacyjny
2020-04-03 -
Kojce i wygrodzenia
2013-08-19 -
Usługi koszenia
2014-07-26 -
Agregat prądotwórczy Barracuda 5500 3 fazowy
2012-02-15
Lepszy drób niż wołowina
Rośnie zainteresowanie mięsem, ale przede wszystkim jest to drób.
W tym roku średnio
polski obywatel skonsumuje 75 kilogramów mięsa, co oznacza wzrost
spożycia tego produktu o 1 procent.
Główną przyczyną takiego stanu rzeczy jest mięso drobiowe, którego skonsumowanych zostanie 26 kilogramów przez statystycznego Polaka w tym roku. Daje to kilogram zwyżki wobec zeszłego roku oraz 9 kilogramów w stosunku do roku 2001.
Niemały wpływ na taką sytuację ma wysoka jakość wyrabianych wędlin oraz ich stosunkowo niska cena.
Niestety wraz ze zwiększonym zainteresowaniem na mięso drobiowe spadł popyt na wołowinę. W związku z tym konsumpcja tego mięsa może wynieść średnio 2,9 kilograma na polskiego obywatela w ciągu tego roku.
Niemniej jednak w dalszym ciągu równie popularna jest wieprzowina, chociaż w bieżącym roku nieznacznie spadnie jej spożycie, które wyniesie 42 kilogramy na osobę.