Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Pellux Compact Touch – Dotacja
2020-03-17 -
Głowica kpl. nieuzbrojona ZETOR 5211 i 7211
2012-04-18 -
Poskromy dla bydła SA0051
2014-06-20 -
DEUTZ - szyba tylna przezroczysta
2011-12-13 -
Głowica kpl. nieuzbrojona ZETOR 5211 i 7211
2012-04-18 -
Ładowarka kołowa GIANT V761T
2015-04-22
Lepszy drób niż wołowina
Rośnie zainteresowanie mięsem, ale przede wszystkim jest to drób.
W tym roku średnio
polski obywatel skonsumuje 75 kilogramów mięsa, co oznacza wzrost
spożycia tego produktu o 1 procent.
Główną przyczyną takiego stanu rzeczy jest mięso drobiowe, którego skonsumowanych zostanie 26 kilogramów przez statystycznego Polaka w tym roku. Daje to kilogram zwyżki wobec zeszłego roku oraz 9 kilogramów w stosunku do roku 2001.
Niemały wpływ na taką sytuację ma wysoka jakość wyrabianych wędlin oraz ich stosunkowo niska cena.
Niestety wraz ze zwiększonym zainteresowaniem na mięso drobiowe spadł popyt na wołowinę. W związku z tym konsumpcja tego mięsa może wynieść średnio 2,9 kilograma na polskiego obywatela w ciągu tego roku.
Niemniej jednak w dalszym ciągu równie popularna jest wieprzowina, chociaż w bieżącym roku nieznacznie spadnie jej spożycie, które wyniesie 42 kilogramy na osobę.