Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (8.12.2024)
2024-12-17
Poznaj produkty
-
Opryskiwacz zawieszany HARDY MASTER Plus
2020-08-13 -
Analiza finansowa gospodarstwa
2020-11-18 -
PILARKA piła SPALINOWA HUSAR * 52cc *
2011-10-04 -
Wiertnica spalinowa EFCO MTL81R
2012-03-13 -
HALA UDOJOWA RYBIA OŚĆ
2021-12-01 -
Bijlsma Hercules Sortownik sitowy 15.000
2020-01-28 -
Motyko-grabki metalowe
2013-02-26
Wzrost konsumpcji wieprzowiny, drobiu i wołowiny w Polsce
W okresie styczeń–sierpień 2015 r. ceny detaliczne wieprzowiny w Polsce były o 6,6% mniejsze niż w tym samym okresie 2014 r., podczas gdy ceny detaliczne mięsa drobiowego zmalały o 5,1%, wołowiny – o 1,2%, ryb – o 0,7%, serów i twarogów – o 4,3%, a jaj – o 2,1% - podaje Agencja Rynku Rolnego.
Konsumpcja wieprzowiny
Uwzględniając obniżkę cen detalicznych wieprzowiny szacuje się, że krajowa konsumpcja tego mięsa w 2015 r. może zwiększyć się z 39,1 kg do 40 kg na mieszkańca oraz 35,5 kg na mieszkańca w 2013 r.
W Polsce od wielu lat spożycie wołowiny kształtuje się na niskim poziomie. Zniżkowy trend w konsumpcji tego mięsa utrzymywał się przede wszystkim w latach 2007–2013 r., m.in. w wyniku wysokich cen mięsa i przetworów wołowych. Jednak w 2014 r. tendencja ta została zahamowana.
Konsumpcja wołowiny
Jak wynika z danych GUS w 2014 r. poziom spożycia wołowiny zwiększył się o 0,1 kg na mieszkańca w odniesieniu do 2013 r. i wyniósł 1,6 kg. W czasie styczeń–sierpień 2015 r. utrzymywał się spadek cen detalicznych wołowiny o 1,2% przy znacznie większej obniżce cen pozostałych gatunków mięsa i nabiału. W wyniku czego IERiGŻ – PIB szacuje, że w 2015 r. konsumpcja wołowiny na jednego mieszkańca prawdopodobnie utrzyma się w granicy 1,6 kg.
Konsumpcja drobiu
Konkurencyjność cenowa mięsa drobiowego względem mięsa czerwonego, właściwości dietetyczne oraz łatwość przygotowania wpływały na dynamiczny wzrost jego spożycia w ostatnich latach. W 2014 r. zgodnie z danymi GUS bilansowe konsumpcja mięsa drobiowego w Polsce zwiększyła się z 26,5 kg do 28,2 kg na osobę.
Prognozuje się, że w 2015 r. spożycie drobiu wzrośnie do 29,5 kg na osobę, do czego przyczyni się obniżka cen detalicznych tego mięsa. Zdaniem GUS w okresie ośmiu miesięcy 2015 r. ceny detaliczne mięsa drobiowego były o 5,1% mniejsze niż w tym samym okresie 2014 r., podczas gdy ceny innych produktów białkowych z wykluczeniem wieprzowiny zmalały w mniejszym stopniu. Dynamika wzrostu konsumpcji drobiu będzie jednak ograniczana barierą popytu wynikającą z osiągniętego już wysokiego poziomu spożycia oraz niskimi cenami detalicznymi mięsa wieprzowego.