Wzrost konsumpcji wieprzowiny, drobiu i wołowiny w Polsce

W okresie styczeń–sierpień 2015 r. ceny detaliczne wieprzowiny w Polsce były o 6,6% mniejsze niż w tym samym okresie 2014 r., podczas gdy ceny detaliczne mięsa drobiowego zmalały o 5,1%, wołowiny – o 1,2%, ryb – o 0,7%, serów i twarogów – o 4,3%, a jaj – o 2,1% - podaje Agencja Rynku Rolnego.

Wzrost konsumpcji wieprzowiny, drobiu i wołowiny w Polsce

Konsumpcja wieprzowiny

Uwzględniając obniżkę cen detalicznych wieprzowiny szacuje się, że krajowa konsumpcja tego mięsa w 2015 r. może zwiększyć się z 39,1 kg do 40 kg na mieszkańca oraz 35,5 kg na mieszkańca w 2013 r.

W Polsce od wielu lat spożycie wołowiny kształtuje się na niskim poziomie. Zniżkowy trend w konsumpcji tego mięsa utrzymywał się przede wszystkim w latach 2007–2013 r., m.in. w wyniku wysokich cen mięsa i przetworów wołowych. Jednak w 2014 r. tendencja ta została zahamowana.

Konsumpcja wołowiny

Jak wynika z danych GUS w 2014 r. poziom spożycia wołowiny zwiększył się o 0,1 kg na mieszkańca w odniesieniu do 2013 r. i wyniósł 1,6 kg. W czasie styczeń–sierpień 2015 r. utrzymywał się spadek cen detalicznych wołowiny o 1,2% przy znacznie większej obniżce cen pozostałych gatunków mięsa i nabiału. W wyniku czego IERiGŻ – PIB szacuje, że w 2015 r. konsumpcja wołowiny na jednego mieszkańca prawdopodobnie utrzyma się w granicy 1,6 kg.

Konsumpcja drobiu

Konkurencyjność cenowa mięsa drobiowego względem mięsa czerwonego, właściwości dietetyczne oraz łatwość przygotowania wpływały na dynamiczny wzrost jego spożycia w ostatnich latach. W 2014 r. zgodnie z danymi GUS bilansowe konsumpcja mięsa drobiowego w Polsce zwiększyła się z 26,5 kg do 28,2 kg na osobę.
 
Prognozuje się, że w 2015 r. spożycie drobiu wzrośnie do 29,5 kg na osobę, do czego przyczyni się obniżka cen detalicznych tego mięsa. Zdaniem GUS w okresie ośmiu miesięcy 2015 r. ceny detaliczne mięsa drobiowego były o 5,1% mniejsze niż w tym samym okresie 2014 r., podczas gdy ceny innych produktów białkowych z wykluczeniem wieprzowiny zmalały w mniejszym stopniu. Dynamika wzrostu konsumpcji drobiu będzie jednak ograniczana barierą popytu wynikającą z osiągniętego już wysokiego poziomu spożycia oraz niskimi cenami detalicznymi mięsa wieprzowego.
 



Tagi:
źródło: