Jak wynika z danych zebranych przez GUS, w marcu bieżącego roku ceny żywca krajowego uległy obniżeniu.
Żywiec drobiowy można było nabyć w cenie 4,11 złotego za kilogram, a to oznacza spadek stawki o 2 procent. Niemniej jednak to 3 procentowa zwyżka w zestawieniu rocznym.
W omawianym czasie za kilogram żywca wieprzowego należało zapłacić 5,20 złotego, co w relacji miesięcznej daje obniżkę o 3 procent, choć to i tak o 23 procent więcej niż rok temu. W zależności od regionu ceny wahały się w granicach 4,90- 5,75 złotego za kilogram.
Z kolei za kilogram bydła rzeźnego można było otrzymać 2 procent mniej niż w lutym, ale to i tak 11 procentowa zwyżka w porównaniu z rokiem poprzednim. Ceny w poszczególnych częściach kraju osiągnęły poziom 5,84-7,09 złotego za kilogram.
źródło: Gospodarz.pl/ARR Foto: sxc.hu