Kategorie
Zobacz również tu
-
Bio Babalascy – 40 lat i złote gody
2025-01-21
Poznaj produkty
-
Kultywator wirnikowy 2FK160 BASELIER
2020-10-02 -
Kamery przemysłowe
2013-03-29 -
Lusterko K439 24V do Ford (NH)
2011-12-14 -
Nawóz Bor-Cynk Activ
2014-12-23 -
FLORAMIX KWASOLUBNE (Nawóz, granulat)
2012-01-17
Kebaby z wołowiny oraz chińskie dania są rekordowo drogie
Zarówno wołowina jak i chińskie dania oraz kebaby zawierające to mięso jeszcze nigdy nie były aż tak drogie.
Według sprzedawców to sprawka podwyżki podatku VAT. Niemniej jednak na przetworzone mięso jak wędliny stawka zmalała z 7 do 5 procent. Jednakże na produkty nieprzetworzone jak przykładowo surowe mięso podatek jest większy, bo wzrósł z 3 do 5 procent.
To nie jest jednak wytłumaczenie podwyżki rzędu 10-13 procent. Poza tym w sklepach też nie odczuwamy spadku cen wędlin mimo obniżonego podatku. Niestety przyczyna takiego stanu rzeczy są rosnące ceny mięsa wołowego na giełdach.
Zaledwie w przeciągu ostatnich dwóch miesięcy poprzedniego roku średnia cena za młode byki zwiększyła się o prawie 12 procent, co spowodowało, iż za kilogram nieobrobionej wołowiny trzeba było zapłacić blisko 14 złotych.
Nie ma się co dziwić takiej sytuacji, bo wołowina jest drogim mięsem, a w okresie kryzysu znacznie ograniczono spożycie tego mięsa i w związku z tym zmniejszona została produkcja. Obecnie zwiększa się popyt, a mięsa jest mało. Poza tym hodowcy wstrzymują się ze sprzedażą, bo sądzą, że jak poczekają to zarobią jeszcze więcej.