Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów w pierwszym półroczu 2023 r. przychody otrzymane przez przedsiębiorców ze sprzedaży zagranicznej mięsa, przetworów mięsnych i żywca były wyższe o 8% niż rok wcześniej i wyniosły 5 mld EUR, stanowiąc 20% wartości całego polskiego wywozu produktów rolno-spożywczych.
W okresie sześciu miesięcy 2023 r. wysłano ponad 1 mln ton produktów drobiowych, czyli więcej o 4% niż przed rokiem, a przychody z eksportu wzrosły o 5% do 2,5 mld EUR. W tym czasie import asortymentu drobiowego zmalał o 1% do 105 tys. ton, a jego wartość zwiększyła się o 19% do 255 mln EUR.
Mięsa, żywca oraz przetworów wołowych i cielęcych sprzedano 258 tys. ton za 1,3 mld EUR, w obu przypadkach więcej o 9% niż przed rokiem. Jednocześnie do kraju sprowadzono 29 tys. ton produktów wołowych i cielęcych, tj. o 19% mniej za 140 mln EUR.
Wywóz mięsa, żywca oraz przetworów i tłuszczów wieprzowych był niższy o 11% niż w pierwszym półroczu 2022 r. i wyniósł 289 tys. ton. Przychody z tego tytułu zwiększyły się o 12% do 948 mln EUR. W tym czasie do Polski przywieziono 468 tys. ton asortymentu wieprzowego, czyli mniej o 13% niż przed rokiem, na który wydatkowano 1,4 mld EUR – zwyżka o 32%. Import żywca wieprzowego wyniósł 3,6 mln sztuk – były to głównie prosięta i warchlaki.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
sxc.hu