W okresie ośmiu miesięcy 2021 r. przychody otrzymane ze sprzedaży zagranicznej produktów wieprzowych, wołowych i drobiowych, tj. mięsa, przetworów mięsnych oraz żywca były o 5% większe niż rok wcześniej i wyniosły 4,2 mld EUR - 19 mld zł.
Produkty drobiowe, które miały największy udział w wartości eksportu, sprzedano za ponad 2 mld EUR - 9,2 mld zł. Przychody z wysyłki produktów wołowych i cielęcych wyniosły 1,1 mld EUR - 5,1 mld zł, a asortymentu wieprzowego – przekroczyły 1 mld EUR - 4,7 mld zł. Od stycznia do sierpnia 2021 r. z Polski wywieziono blisko 1,2 mln ton produktów drobiowych w ekwiwalencie tuszek, czyli mniej o 1,5% niż przed rokiem. Jednocześnie do kraju przywieziono 117 tys. ton drobiu, o 11% więcej niż w porównywalnym okresie roku ubiegłego.
Eksport żywca, mięsa oraz przetworów i tłuszczów wieprzowych był o 2% wyższy niż przed rokiem i w ekwiwalencie tusz wyniósł 464 tys. ton. Import asortymentu wieprzowego do Polski ukształtował się w granicy 596 tys. ton, tj. o 1,5% niższej niż rok wcześniej. Żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych w ekwiwalencie tusz wywieziono 321 tys. ton, a zatem o 1% mniej niż w porównywalnym okresie 2020 r. Import asortymentu wołowego i cielęcego był większy o 0,4% niż przed rokiem i wyniósł 29 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/KOWR foto:
Gospodarz.pl/MG