Eksport mięsa i jego przetworów

W okresie od stycznia po październik 2019 r. całkowite przychody z polskiego eksportu produktów wieprzowych, wołowych oraz drobiowych wyniosły ponad 5,1 mld EUR - 22,1 mld zł i były o 3% wyższe niż przed rokiem.

Eksport mięsa i jego przetworów
 

Największy udział w wartości wywozu mięsa i przetworów miały produkty drobiowe, których w ekwiwalencie tuszek za granicę sprzedano 1,5 mln ton za 2,5 mld EUR - 10,9 mld zł. Było to odpowiednio o 11% i 10% więcej niż w porównywalnym czasie 2018 r. Jednocześnie do kraju zaimportowano 157 tys. ton drobiu, a więc o 8% więcej niż przed rokiem, a wydatki poniesione na zakup tego asortymentu wyniosły 274 mln EUR - 1,2 mld zł i były o 3% wyższe.

 

W okresie styczeń–październik 2019 r. z Polski wyeksportowano 628 tys. ton żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych w ekwiwalencie tusz, a zatem mniej o 7% niż w tym samym czasie 2018 r., a przychody uzyskane z wysyłki tego asortymentu zmniejszyły się o 2% do 1,3 mld EUR - 5,6 mld zł. Import produktów wieprzowych do Polski był o 10% niższy niż przed rokiem i ukształtował się w granicy 742 tys. ton, a jego wartość osiągnęła 1,6 mld EUR - 7 mld zł i była o 6% wyższa.

 

Żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych wyeksportowano 396 tys. ton w ekwiwalencie tusz, tj. o 3% mniej niż w porównywalnym okresie 2018 r. Przychody z eksportu wyniosły 1,3 mld EUR - 5,6 mld zł i były o 6% mniejsze niż przed rokiem. Jednocześnie do kraju zaimportowano 39 tys. ton produktów wołowych i cielęcych, czyli o 8% mniej niż w tym samym okresie 2018 r. Wartość importu wyniosła 135 mln EUR - 579 mln zł i była o 11% niższa.

 


Tagi:
źródło: