Krajowa cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 160,70 EUR/100 kg i była o 8% większa niż miesiąc wcześniej, ale o 6,5% mniejsza niż przed rokiem.
W dniach 26.05–01.06.2014 r. przeciętna unijna cena trzody chlewnej klasy E wyniosła 167,95 EUR/100 kg i była o 2% wyższa niż przed miesiącem. W Polsce za żywiec wieprzowy tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną można było otrzymać 166,89 EUR/100 kg, a więc więcej niż m.in. we Francji, w Belgii, Holandii i Danii, ale za to mniej niż np. w Niemczech i na Węgrzech.
Średnia cena skupu bydła rzeźnego masy poubojowej schłodzonej klasy R3 w kwietniu 2014 r. w UE kształtowała się w granicach 380,89 EUR/100 kg i była mniejsza o 2% od notowanej miesiąc wcześniej i o 4% niż przed rokiem.
W Polsce cena żywca wołowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 302,39 EUR/100 kg i była o 1% większa od notowanej w poprzednim miesiącu, ale o 5% niższa niż przed rokiem. Mniej niż w Polsce za bydło płacono tylko krajach nadbałtyckich jak Litwa, Łotwa i Estonia, na Węgrzech i w Rumunii.
W ostatnim tygodniu maja br. w UE cena wołowiny klasy R3 ukształtowała się przeciętnie na poziomie 371,56 EUR/100 kg, a w naszym kraju – 301,39 EUR/100 kg.
Tuszki kurcząt brojlerów z szyjami w kwietniu 2014 r. sprzedawano w UE średnio po 195,73 EUR/100 kg, tj. o 1% drożej niż miesiąc wcześniej i niż przed rokiem.
Cena w Polsce wyrażona w walucie unijnej wyniosła 137,13 EUR/100 kg i była najmniejsza w UE. Krajowa cena tuszek kurcząt była zbliżona do notowanej w marcu 2014 r., ale o 3% niższa niż w kwietniu 2013 r.
Według wstępnych danych KE w dniach 26.05–01.06.2014 r. w UE tuszki kurcząt zbywano średnio po 195,63 EUR/100 kg, a w Polsce po 140,69 EUR/100 kg, czyli nadal najtaniej w UE.