W odniesieniu do poziomu cen w relacji miesięcznej okazuje się, że cena tego gatunku mięsa zwiększyła się w czerwcu 2013 roku w stosunku do maja 2013 r. o 1,3%. W tym czasie przeciętna cena mięsa drobiowego w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 200 EUR/100 kg. Dla porównania średnia cena tego gatunku mięsa na rynku światowym wynosiła 233 USD/100 kg, czyli około 177 EUR/100 kg.
W czerwcu tego roku cena mięsa drobiowego na globalnym rynku wzrosła w odniesieniu do średniej ceny sprzed roku o 11,7%. Z kolei wobec ceny sprzed miesiąca zwiększyła się o 1,4%. W omawianym okresie cena mięsa drobiowego w Unii była o 13% wyższa od ceny tego gatunku mięsa na rynku światowym.
W tym samym czasie, średnia cena wieprzowiny na rynku Wspólnoty kształtowała się na poziomie 172 EUR/100 kg, czyli była o 2,5% większa niż przed rokiem. Porównując poziom cen w ujęciu miesięcznym okazuje się, że przeciętna cena tego gatunku mięsa w czerwcu bieżącego roku była o 4% wyższa niż w maju.
W poprzednim miesiącu przeciętna cena wieprzowiny na rynku światowym wynosiła 211 USD/100 kg, co dawało około 160 EUR/100 kg, a zatem była o 8,2% większa niż przed rokiem oraz o 9,6% wyższa niż w maju 2013 r. W minionym miesiącu różnica w cenach wieprzowiny w Unii i na rynku światowym opiewała na 7%.
W analizowanym okresie średnia cena wołowiny na rynku unijnym osiągnęła poziom 377 EUR/100 kg. Była ona o 28% większa w porównaniu ze średnią ceną wołowiny notowaną na rynku światowym, wynoszącą 387 USD/100 kg, tj. około 294 EUR/100 kg.
W relacji rocznej średnia cena wołowiny w Unii zwiększyła się o 0,9%, ale za to w miesięcznej obniżyła się o 0,2%. Na rynku światowym średnia cena wołowiny wobec zeszłego roku spadła o 4,5%, a w stosunku do poprzedniego miesiąca zmniejszyła się o 7,9% - zauważa FAMMU/FAPA na podstawie danych Komisji Europejskiej.