Według danych Komisji Europejskiej (KE) w sierpniu 2014 r. największą dynamikę zniżki cen w krajach UE w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazywała wieprzowina, bo o 13,3% - podaje FAMMU/FAPA.
Ceny wieprzowiny
Niemniej jednak w ujęciu miesięcznym cena tego gatunku mięsa zmalała w sierpniu 2014 r. w odniesieniu do lipca tego roku o 2,8%. W analizowanym czasie przeciętna cena wieprzowiny w krajach Wspólnoty kształtowała się w granicy 1648 EUR/t. Dla porównania średnia cena mięsa wieprzowego na globalnym rynku wynosiła 1827 EUR/t (2432 USD/t).
W sierpniu 2014 r. przeciętna cena wieprzowiny na rynku światowym wzrosła w porównaniu ze średnią ceną sprzed roku o 14,4%, a wobec ceny sprzed miesiąca zmniejszyła się o 9,6%. W analizowanym okresie cena wieprzowiny w Unii pozostawała na poziomie o 10% mniejszym od ceny tego gatunku mięsa na rynku światowym.
Ceny wołowiny
W sierpniu 2014 r. przeciętna cena wołowiny na rynku Wspólnoty kształtowała się w granicy 3601 EUR/t, a więc była o 3,5% niższa niż przed rokiem. Porównując poziom cen w skali miesiąca okazuje się, że średnia cena tego gatunku mięsa w sierpniu 2014 roku była o 0,6% wyższa niż w lipcu 2014 r.
W sierpniu br. średnia cena wołowiny na rynku światowym wynosiła 4292 EUR/t (5715 USD/t), czyli była większa o 47,2 % niż przed rokiem oraz o 13,9% w odniesieniu do ceny z lipca 2014 r. W omawianym czasie różnica w cenach wołowiny w Unii i na rynku globalnym wynosiła -16%.
Ceny drobiu
Ponadto w sierpniu 2014 r. przeciętna cena mięsa drobiowego na rynku unijnym osiągnęła poziom 1949 EUR/t. Była ona o 4% większa w porównaniu ze średnią ceną tego gatunku mięsa notowaną na rynku światowym, wynoszącą 1867 EUR/t (2487 USD/t). W ujęciu rocznym średnia cena mięsa drobiowego w Unii zmalała o 2,8%, z kolei w ciągu miesiąca o 0,6%. Na rynku światowym przeciętna cena mięsa drobiowego w obrębie roku zwiększyła się o 5,9%, a wobec miesiąca o 0,2%.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst.: Komisji Europejskiej foto:
sxc.hu