Ceny mięs na świecie i w Unii Europejskiej (XII 2013)

Według Komisji Europejskiej, w grudniu 2013 roku największą dynamikę spadku cen w krajach Unii Europejskiej wśród najważniejszych gatunków mięsa wykazała wołowina. Zniżka wyniosła bowiem 3,7% w relacji rocznej – podaje FAMMU/FAPA.

Ceny mięs na świecie i w Unii Europejskiej (XII 2013)
Biorąc jednak pod uwagę relacje cen miesiąc do miesiąca, cena wołowiny w krajach Wspólnoty wzrosła wobec listopada o 0,9%.
 
W ostatnim miesiącu 2013 roku cena wołowiny w państwach członkowskich kształtowała się na poziomie 380 euro/100 kg. W porównaniu ze średnią ceną mięsa wołowego na świecie była ona wyższa o około 80 euro/100 kg.
 
W grudniu przeciętna cena mięsa wołowego na świecie była o 4,7% niższa wobec roku poprzedniego, natomiast w stosunku do ceny sprzed miesiąca wzrosła o 1,8%. Z kolei na terenie Unii Europejskiej cena tego gatunku mięsa pozostawała na poziomie o 27% wyższym od cen na rynku światowym.
 
W przypadku wieprzowiny, na unijnym rynku, odnotowano w grudniu ceny w wysokości 170 euro/100 kg, co oznacza spadek o 1,6% w relacji rocznej oraz o 0,8% wobec listopada 2013 roku.
 
W ostatnim miesiącu ubiegłego roku przeciętna cena wieprzowiny na globalnym rynku ukształtowała się na poziomie około 128 euro/100 kg, czyli była o 0,9% niższa w stosunku do grudnia 2012 roku oraz o 5,4% niższa wobec listopada 2013 roku. W analizowanym miesiącu zaobserwowano różnicę między ceną unijną wieprzowiny, a światową, na poziomie 33%.
 
Jednocześnie średnia cena drobiu na rynku krajów Wspólnoty uplasowała się na poziomie 190 euro/100 kg. Była ona o 13% wyższa w porównaniu ze średnią ceną tego gatunku mięsa na rynku globalnym, gdzie płacono blisko 168 euro/100 kg. Z kolei w stosunku do notowań sprzed roku cena mięsa drobiowego obniżyła się o 2,1%, a wobec listopada 2013 – wzrosła o 1,1%. Na rynku światowym przeciętne notowania mięsa drobiowego ukształtowały się na poziomie o 6,8% wyższym r/r oraz o 0,4% niższym m/m.


Tagi:
źródło: