Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (23.10.2016)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 16 do 23 października 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano wzrost cen gęsi tuczonych, przy jednoczesnym spadku pozostałych gatunków mięsa drobiowego.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (23.10.2016)

Ceny drobiu w Polsce

Towar
Polska
cena w zł/t
Zmiana ceny [%]
kurczęta typu brojler
3177,70
-0,6
indory
4966,10
-0,8
indyczki
4669,50
-0,6
kaczki typu brojler
4520,60
-0,2
gęsi tuczone
7624,10
0,3
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
2059,30
-14,2
 
W analizowanym czasie największa zniżka dotknęła kury mięsne ze stad reprodukcyjnych o 14,2% do 2059,30 zł/t, indory o – 0,8% do 49611,10 zł/t, indyczki o – 0,6% do 4669,50 zł/t, kurczęta typu brojler o 0,6% do 3177,70 zł/t oraz kaczki typu brojler o – 0,2% do 4520,60 zł/t.
 
W tym okresie podrożały jedynie gęsi tuczone o 0,3% do 7624,10 zł/t .

Jak wynika z danych resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.), w dniach od 16 do 23 października 2016 roku na krajowym rynku produktów drobiowych, potaniało podudzie z kurczaka - o 3,9% do 5383 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie południowo-wschodnim – 7310 zł/t, a najmniej w północnym – 4850 zł/t.
 
W analizowanym okresie zniżkę odnotowano też względem ćwiartki z kurczaka o 0,4% do 3518 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie zachodnim – 3544 zł/t, a najmniejsze w południowo-wschodnim - 3189 zł/t.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: