Ceny drobiu w Polsce
Towar
|
Polska
|
cena w zł/t
|
Zmiana ceny [%]
|
kurczęta typu brojler
|
3196,5
|
-0,4
|
indory
|
5005,8
|
-0,8
|
indyczki
|
4697,4
|
-0,1
|
kaczki typu brojler
|
4528,3
|
-2,4
|
gęsi tuczone
|
7460,2
|
-0,3
|
W analizowanym czasie największa zniżka dotknęła kaczki typu brojler o – 2,4% do 4528,3 zł/t. Z kolei wśród pozostałego drobiu potaniały indory o – 0,8% do 5005,8 zł/t, kurczęta typu brojler o 0,4% do 3196,5 zł/t, gęsi tuczone o 0,3% do 7460,2 zł/t oraz indyczki o – 0,1% do 4697,4 zł/t.
Jak wynika z danych resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.), w dniach od 9 do 16 października 2016 roku na krajowym rynku produktów drobiowych, potaniała wątroba z indyka o 6,6% do 4066 zł/t, przy czym najwięcej płacono za nie w makroregionie zachodnim - 4352 zł/t, a najmniej w centralnym – 4070 zł/t.
W omawianym czasie potaniały również tuszki indyków patroszonych 73% - o 2,2% do 7883 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie północnym – 10188 zł/t, a najmniej w centralnym – 7554 zł/t.
W analizowanym okresie zniżkę odnotowano też względem skrzydeł z kurczaka o 1,1% do 4906 zł/t. Najwyższe ceny obowiązywały w makroregionie północnym – 5937 zł/t, a najmniejsze w centralnym - 4439 zł/t.
Z kolei o 0,6% spadła cena filetów z piersi indyka do 16069 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie zachodnim – 16160 zł/t, a najniższe - w północnym – 16000 zł/t.
Czytaj dalej na następnej stronie...