Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (30.10.2016)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 24 do 30 października 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen gęsi tuczonych, kurcząt typu brojler oraz kur mięsnych ze stad reprodukcyjnych.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (30.10.2016)

Ceny drobiu w Polsce

Towar

Polska

cena w zł/t

Zmiana ceny [%]

kurczęta typu brojler

3159,7

-0,6

indory

5019,2

1,1

indyczki

4683,4

0,3

kaczki typu brojler

4586,6

1,5

gęsi tuczone

7440,9

-0,6

kury mięsne ze stad reprodukcyjnych

2017,2

-2,0

 

W analizowanym czasie największa zwyżka dotknęła jedynie kaczki typu brojler o 1,5% do 4586,6 zł/t. W mniejszym stopniu odnotowano wzrost cen indorów o 1,1% do 5019,2 zł/t i indyczek o 0,3% do 4683,4 zł/t.
 
W tym okresie potaniały kury mięsne ze stad reprodukcyjnych o 2% do 2017,2 zł/t, kurczęta typu brojler o 0,6% do 3159,7 zł/t oraz gęsi tuczone o 0,6% do 7440,9 zł/t.

Jak wynika z danych resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.), w dniach od 24 do 30 października 2016 roku na krajowym rynku produktów drobiowych, podrożały podudzia z indyka - o 4,9% do 4201 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie północnym – 4618 zł/t, a najmniej w centralnym – 4011 zł/t.
 
W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem udźca z indyka o 4% do 8216 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie północnym – 8458 zł/t, a najmniejsze w centralnym - 7502 zł/t.
 
Z kolei o 3,5% wzrosła cena podudzia z kurczaka do 5572 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie południowo-wschodnim – 6327 zł/t, a najniższe - w północnym – 4942 zł/t.
 
Więcej w tym czasie płacono za skrzydła indyka, bo o 2,1% do 4451 zł/t. Najdrożej było w makroregionie północnym – 4609 zł/t, a najtaniej w centralnym – 4206 zł/t.
 
Poza tym podrożały również filety z piersi indyka o 0,9% do 16355, gdzie najwięcej za nie płacono w makroregionie zachodnim – 16462 zł/t, a najmniej w północnym – 16306 zł/t.
 
0,3% zwyżkę odnotowano w przypadku uda z kurczaka, za które uzyskiwano 5559 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie południowo-wschodnim – 6668 zł/t, a najtańsze w północnym – 4886 zł/t.
 
Minimalnie, bo o 0,2% do 7930 zł/t zwiększyły się ceny tuszek indyków patroszonych 73%. Najwięcej za nie płacono w makroregionie północnym – 9442 zł/t, a najmniej w centralnym – 7688 zł/t.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: