Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny zbóż w kraju (6.04.2025)
2025-04-22 -
Ceny unijnej pszenicy
2025-04-22 -
Ceny unijnej kukurydzy
2025-04-22 -
Światowe ceny cukru spadły w marcu
2025-04-22
Poznaj produkty
-
Lampy sygnałowe RE0634
2011-12-14 -
Atlant TZP-39
2019-07-05 -
Śrutownik
2016-02-11 -
Ciągniki rolnicze Valtra Seria S
2015-05-28 -
Rozrzutnik BROCHARD Dragon Junior 15 TON
2013-03-05
Brytyjczycy chcą wprowadzenia oznaczeń mięsa pochodzącego od zwierząt ubijanych bez ogłuszania
Brytyjskie Stowarzyszenie Weterynarzy (BVA) zaapelowało do Komisji Europejskiej o poparcie wprowadzenia oznakowania mięsa pochodzącego od zwierząt nie poddanych wstępnemu ogłuszeniu przed ubojem w rzeźniach.
Oznaczenie mięsa pochodzącego od zwierząt ubijanych bez ogłuszania
Jak wskazują eksperci FAMMU/FAPA, apel jest konsekwencją wyników raportu zleconego przez Unię w 2011 r., którego celem była ocena zainteresowania konsumentów umieszczaniem na etykietach informacji dotyczących sposobu uboju zwierząt, od których pochodzi sprzedawane mięso. Jak wykazują wyniki raportu, po przebadaniu 13500 konsumentów w 27 krajach Wspólnoty, 72% respondentów popiera wprowadzenie informacji na etykietach, zawierających sposób uboju zwierząt.
Ubój bez wstępnego ogłuszania jest dopuszczalny w krajach UE tylko w drodze odstępstwa od przepisów prawnych obowiązujących w całej Wspólnocie. Jak podkreśla BVA, konsumenci w UE oczekują, że mięso, które kupują będzie pochodziło od zwierząt ubitych zgodnie aktualnymi przepisami prawa, które wyraźnie mówią, że wszystkie zwierzęta powinny być ogłuszone przed ubojem, w celu zapewnienia należytego dobrostanu. W związku z tym, BVA pozostaje przy swoich dążeniach, twierdząc, że zapewnienie jasnej i przejrzystej informacji dla konsumentów jest niezbędne. Przejrzystość ma zadaniem Brytyjczyków podstawowe znaczenie dla utrzymania zaufania konsumentów do łańcucha żywnościowego.
