Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Widły do obornika i słomy model Z
2016-01-12 -
Preparaty przeciw ślimakom IGLACO
2013-02-26 -
Rozłupywarka 8 ton ECO
2012-03-13 -
Okna Inwentarskie uchylne z szybą 60x40 cm
2012-04-20 -
Łyżkokrokodyl SHARK, szerokość 2000mm
2012-07-16
Brytyjczycy chcą wprowadzenia oznaczeń mięsa pochodzącego od zwierząt ubijanych bez ogłuszania
Brytyjskie Stowarzyszenie Weterynarzy (BVA) zaapelowało do Komisji Europejskiej o poparcie wprowadzenia oznakowania mięsa pochodzącego od zwierząt nie poddanych wstępnemu ogłuszeniu przed ubojem w rzeźniach.
Oznaczenie mięsa pochodzącego od zwierząt ubijanych bez ogłuszania
Jak wskazują eksperci FAMMU/FAPA, apel jest konsekwencją wyników raportu zleconego przez Unię w 2011 r., którego celem była ocena zainteresowania konsumentów umieszczaniem na etykietach informacji dotyczących sposobu uboju zwierząt, od których pochodzi sprzedawane mięso. Jak wykazują wyniki raportu, po przebadaniu 13500 konsumentów w 27 krajach Wspólnoty, 72% respondentów popiera wprowadzenie informacji na etykietach, zawierających sposób uboju zwierząt.
Ubój bez wstępnego ogłuszania jest dopuszczalny w krajach UE tylko w drodze odstępstwa od przepisów prawnych obowiązujących w całej Wspólnocie. Jak podkreśla BVA, konsumenci w UE oczekują, że mięso, które kupują będzie pochodziło od zwierząt ubitych zgodnie aktualnymi przepisami prawa, które wyraźnie mówią, że wszystkie zwierzęta powinny być ogłuszone przed ubojem, w celu zapewnienia należytego dobrostanu. W związku z tym, BVA pozostaje przy swoich dążeniach, twierdząc, że zapewnienie jasnej i przejrzystej informacji dla konsumentów jest niezbędne. Przejrzystość ma zadaniem Brytyjczyków podstawowe znaczenie dla utrzymania zaufania konsumentów do łańcucha żywnościowego.