Bilansowe spożycie mięsa w Polsce

Jak wynika z danych GUS bilansowa konsumpcja mięsa, podrobów i przetworów mięsnych w 2018 r. wyniosła 80,2 kg na mieszkańca w stosunku do 74,6 kg na mieszkańca w 2017 r.

Bilansowe spożycie mięsa w Polsce
Zwyżka spożycia była spowodowana większą konsumpcją mięsa wieprzowego i drobiowego. W 2018 r. spożycie mięsa wieprzowego wyniosło 42,6 kg na mieszkańca, a więc o 11,5% więcej w stosunku do 2017 r., a mięsa drobiowego – o 7,3% do 29,6 kg na mieszkańca.
 
Jednocześnie bilansowe spożycie mięsa wołowego zmniejszyło się do 3 kg na mieszkańca, czyli o 6,3%. Do zwyżki konsumpcji w 2018 r. przyczyniły się m.in. mniejsze, niż w 2017 r., ceny wieprzowiny na rynku krajowym i utrzymujące się niskie ceny mięsa drobiowego.


Tagi:
źródło: