Według poniedziałkowych danych USDA, kontrole soi przeznaczonej na eksport rosły z tygodnia na tydzień, podczas gdy kukurydzy i pszenicy spadały.
Departament Rolnictwa USA poinformował w raporcie, że inspekcje eksportowe nasion soi w tygodniu zakończonym 19 października wzrosły do 2,46 mln ton z 2,04 mln ton tydzień wcześniej. To nadal mniej niż 2,92 mln ton zaliczone w tym samym tygodniu rok wcześniej. Od początku sezonu 2023/24 (zaczął się dla soi i kukurydzy 1-go września) USDA skontrolowała 7,89 mln ton nasion soi przeznaczonych na eksport. Jest to skromny wzrost z 7,64 mln w tym samym okresie rok wcześniej.
Inspekcje eksportowe amerykańskiej kukurydzy spadły w zeszłym tygodniu o ponad 6% (t/t) do 437, 55 tys. ton. To także mniej w porównaniu z 472,59 tys. ton skontrolowanymi w tym samym tygodniu w zeszłym roku. Inspekcje kukurydzy od początku września wynoszą obecnie 4,4 mln ton w porównaniu z 3,77 mln ton w tym samym czasie w roku ubiegłym.
Tygodniowe wysyłki pszenicy spadły do 168,87 tys. ton z 356,04 tys. ton ton w tygodniu poprzednim. Dla porównania przed rokiem tygodniowe wysyłki pszenicy wyniosły 133,32 tys. ton.
Od 1-go czerwca (zaczął się obecny sezon dla pszenicy) wysyłki pszenicy sięgają teraz 6,92 mln ton, co oznacza spadek o 27% w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku.
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A./Andrzej Bąk foto:
Gospodarz.pl