Cotygodniowe dane na temat inspekcji eksportowych pokazały spadek (t/t) wysyłek amerykańskiej soi, pszenicy i sorgo. W przypadku kukurydzy załadunki tygodniowe spadły o 40%, a w przypadku sorgo o 94%, a dla pszenicy o 32% w porównaniu z poprzednim tygodniem.
Eksport amerykańskich zbóż i soi pozostaje w tyle za poprzednim sezonem. Najmniejsze zaległości w wysyłkach widoczne są w pszenicy, tylko 4% za poprzednim sezonem (sezon zaczął się w czerwcu). Dużo większe opóźnienie widać w przypadku sorgo (-71%) i w kukurydzy (-33%) w porównaniu z analogicznym okresem sezonu 2021/22. O nieco ponad 10% wolniejsze są wysyłki soi (dla tych upraw sezon zaczął się z początkiem września).
W raportowanym tygodniu Chiny były adresatem 23% wysyłek kukurydzy i 74% soi. Od dawna nie notuje się załadunków pszenicy do Chin.
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A./Andrzej Bąk foto:
Gospodarz.pl/MP