Cotygodniowe dane na temat inspekcji eksportowych pokazały wzrost (t/t) wysyłek amerykańskiej soi, pszenicy i sorgo. W przypadku kukurydzy załadunki tygodniowe spadły w porównaniu z poprzednim tygodniem i były o prawie połowę mniejsze niż przed rokiem.
Eksport amerykańskich zbóż i soi pozostaje w tyle za poprzednim sezonem. Najmniejsze zaległości w wysyłkach widoczne są w pszenicy, tylko 2% za poprzednim sezonem (sezon zaczął się w czerwcu). Dużo większe opóźnienie widać w przypadku sorgo (-64%) i w kukurydzy (-30%) w porównaniu z analogicznym okresem sezonu 2021/22. O nieco ponad 10% wolniejsze są wysyłki soi. Dla tych upraw sezon zaczął się z początkiem września.
W raportowanym tygodniu Chiny były adresatem 31% wysyłek kukurydzy, 75% soi i 95% sorgo. Od dawna nie notuje się załadunków pszenicy do Chin.
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A./Andrzej Bąk foto:
Gospodarz.pl