Cotygodniowe dane na temat inspekcji eksportowych pokazały wzrost (t/t) załadunków eksportowych amerykańskiej pszenicy, ale duży spadek w przypadku kukurydzy. Sprzedaż eksportowa soi utrzymała się drugi tydzień z rzędu na zbliżonym poziomie.
Licząc od początku sezonu, eksport amerykańskich zbóż i soi pozostaje w tyle za poprzednim sezonem. Najmniejsze zaległości w wysyłkach widoczne są w pszenicy, tylko niespełna 3% za poprzednim sezonem (sezon zaczął się w czerwcu). Olbrzymie opóźnienie widać w przypadku sorgo (-78%) i w kukurydzy (-29%) w porównaniu z analogicznym okresem sezonu 2021/22. O nieco niespełna ponad 5% wolniejsze są wysyłki soi (dla tych trzech upraw sezon zaczął się z początkiem września).
W raportowanym tygodniu (kończącym się 5-go stycznia) Chiny były adresatem 77% wysyłek soi, 35% soi i co jest rzadkością 1/3 załadunków pszenicy.
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A./Andrzej Bąk foto:
Gospodarz.pl/MP