Według wstępnych ocen przewiduje się wzrost powierzchni uprawy rzepaku i rzepiku łącznie o 3% do 0,8 mln ha, a powierzchnię buraków cukrowych na 192 tys. ha, czyli o 6% mniej niż w roku minionym.
Jak poinformował GUS, straty zimowe i wiosenne w powierzchni zasiewów zbóż ozimych w tym roku były nieznaczne i wynosiły dla: jęczmienia ozimego 0,8%, pszenicy ozimej 0,6%, pszenżyta ozimego 0,4%, mieszanek zbożowych ozimych 0,6% i żyta 0,4%. Niewielkie straty odnotowano w uprawach rzepaku i rzepiku ozimego - 1,4% areału zasianego jesienią 2016 r.
Występujące spore wahania i spadki temperatury rejonami w maju do -8 st.C niekorzystnie wpłynęły na stan kwitnącego rzepaku oraz drzew i krzewów owocowych, a także plantacji jagodowych. Przezimowanie roślin sadowniczych w okresie zimy 2016/2017 było raczej dobre, dopiero na przełomie kwietnia i maja odnotowano lokalnie znaczące straty mrozowe w kwitnących drzewach i krzewach owocowych. Dość duże spadki temperatury pod koniec kwietnia spowodowały przemarznięcie kwiatów i pąków także na plantacjach jagodowych.
Wiosenna wegetacja w 2017 roku, podobnie jak w roku minionym rozpoczęła się dość wcześnie. Niesprzyjającym czynnikiem były jednak wiosenne chłody, zwłaszcza szczególnie nocne spadki temperatury, a także nadmierne uwilgotnienie gleby. Wpłynęło to na termin rozpoczęcia siewów warzyw, przez co opóźniło wschody oraz spowolniło wegetację. Kwitnienie drzew i krzewów owocowych oraz wschody roślin warzywniczych przebiegały w zróżnicowanych warunkach i w zależności od regionu, a także uzależnione było od ukształtowania terenu i zaawansowania wegetacji.
Stan zasiewów zbóż ozimych i rzepaku ozimego w połowie maja był minimalnie lepszy niż w tym samym okresie roku ubiegłego, pomimo obserwowanego opóźnienia wegetacji.