Jak wynika z raportu Uniwersytetu Virginia, uprawa roślin GMO w tym kukurydzy i soi prowadzi do obniżki poziomu stosowania insektycydów, ale do zwyżki użycia herbicydów.
Ten wzrost zużycia przede wszystkim glifosatu wynika ze zwiększenia odporności chwastów. Dane do badania profesor Federico Ciliberto otrzymał z więcej niż 5000 farm, gdzie uprawiano soję oraz 5000 farm z uprawą kukurydzy w USA w latach 2009-2011. Profesor wyraził opinię, że jego praca jest największym opracowaniem jakie kiedykolwiek powstało odnoszącym się do wpływu GMO na środowisko.
Według raportu użycie insektycydów na farmach z uprawami kukurydzy GMO, a więc odpornej na szkodnika było mniejsze o 11,2% oraz herbicydu o 1,3% względem farm stosujących uprawę tradycyjnej kukurydzy w okresie 13 lat.
Tymczasem w uprawach soi GMO farmerzy używali 28% więcej herbicydów, a dane pozyskano z okresu 14 lat w różnych rejonach USA. Wyższe użycie herbicydu miało miejsce w późniejszych latach w miarę zwiększenia się odporności chwastów na substancję czynną glifosat. Profesor Ciliberto oszacował, że w latach 2006-2011 zmalała powierzchnia wyłącznego stosowania glifosatu na polach soi z 70% do 41%, a w uprawach kukurydzy z 40% do 19%.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst.: Agra Facts No 69-16 foto:
shutterstock