Prace w polu
W tym czasie kończy się zbiór zbóż, siew poplonów i wykonywanie prac pożniwnych. Wysiewa się rzepak i jęczmień ozimy. Pobiera się próbki gleb do badań aby zaktualizować informacje o ich zasobności. Nie pali się zbędnej słomy, ale rozdrabnia się ją i przyoruje, dodając azotu w ilości 35-50 kg w czystym składniku.
Zbliżają się terminy zbioru roślin strączkowych. W zależności od pogody i zachwaszczenia plantacji należy zdecydować się na bezpośredni zbiór lub dokonuje się desykacji plantacji. Opryski na łubinach, szczególnie białym, przeprowadza się gdy 60% strąków nabierze barwy szarobrązowej. Należy pamiętać, że desykacja pogarsza ekonomikę uprawy roślin strączkowych i trzeba ją wykonać w wyjątkowo niesprzyjających okolicznościach pogodowych i agrotechnicznych.
Przez 30-40 dni po zbiorach trwają jeszcze wewnątrz ziarna procesy dojrzewania, mające bardzo duży wpływ na jego, jakość, dlatego czyszczenie, wilgotność i temperatura przechowywania ziarna mają w tym okresie niezwykle ważne znaczenie jakość wypiekową i paszową. Dlatego ziarno po omłocie powinno się doczyścić i dosuszyć do 15% wilgotności.
Prace w sadzie
Drzewa wiśni, czereśni oraz śliw o wczesnej porze dojrzewania owoców prześwietla się każdego roku po ich zbiorze. Latem aktywność chorób drewna i kory jest mniejsza niż w okresie wczesnowiosennym. Dlatego też usuwa się pędy chore, uszkodzone, nadmiernie rozgałęzione i rosnące pionowo. Cięcie takie ma na celu również odmłodzenie drzew. W związku z tym niejednokrotnie trzeba wyciąć nawet 20% gałęzi. U wysokich drzew warto ściąć także wierzchołki, aby ułatwić zbiór w kolejnym roku. Większe rany po cięciu należ od razu smarować farbą emulsyjną zawierającą 2% Topsinu.
Bezpośrednio po zbiorze owoców prześwietla się krzewy porzeczek i agrestu. Usuwa się najstarsze pędy mało produktywne w następnym roku. Po tym zabiegu jest większy dostęp światła do wnętrza krzewu. Poza tym sprzyja lepszemu formowaniu pąków kwiatowych na rok przyszły, zdrowotność roślin i łatwe gojenie się ran. Po zakończeniu zbioru malin i jeżyn wycina się sekatorem pędy tegoroczne owocujące oraz słabe pędy jednoroczne. Jeśli chce się mieć świeże maliny aż do mrozów, to należy posadzić odmiany powtarzające, owocujące na tegorocznych pędach, które usuwa się dopiero późną jesienią, zimą lub na wiosnę.
Czytaj dalej na następnej stronie...