Z oceny przeprowadzonej przez rzeczoznawców terenowych GUS wynika, że obszar zbóż ozimych pod zbiory w 2019 r. wyniosła 4,3 mln ha, a więc więcej niż w roku minionym, w tym:
-
pszenicy ozimej - 1,9 mln ha,
-
żyta - 900 tys. ha,
-
pszenżyta ozimego - 1,1 mln ha,
-
jęczmienia ozimego - 0,2 mln ha,
-
mieszanek zbożowych ozimych - 0,1 mln ha.
Areał obsiany rzepakiem i rzepikiem ozimym ocenia się na 0,8 mln ha.
W 2018 r. w optymalnych terminach agrotechnicznych zasiano ponad 76% powierzchni pszenicy ozimej, 79% - żyta, 77% - jęczmienia ozimego, 83% - pszenżyta ozimego, 77% - ozimych mieszanek zbożowych i 78% - rzepaku ozimego.
W przekroju terytorialnym największy udział zasiewów zbóż ozimych wykonanych w optymalnych terminach agrotechnicznych zaobserwowano w centralnych województwach kraju – 91%, a rzepaku i rzepiku – 95% w województwach północnych.