Partner serwisu Produkcja roślinna
Kategorie
Zobacz również tu
-
Eksport towarów rolno-spożywczych z Polski
2024-11-04 -
Skup żywca rzeźnego
2024-11-04
Poznaj produkty
-
Głowica kpl. nieuzbrojona ZETOR 5211 i 7211
2012-04-18 -
Folia stretch maszynowa
2011-01-22 -
Siłownik gazowy na tylną szybę do CASE IH
2011-12-13 -
Kombajn do ziemniaków Torro 2 x 75 DEWULF
2020-10-07 -
Sterowanie armatek, zegar MT08 - REMSZ
2020-04-24
MRiRW ws. ślimaków nagich
Odpowiadając na pismo Zarządu KRIR z dnia 6 listopada 2014 r. resort poinformował, że Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi dostrzega zagrożenia dla upraw stwarzane przez ślimaki nagie, w tym inwazyjne gatunki tych ślimaków.
Ślimaki nagie zagrożeniem dla upraw rolniczych
Mając to na uwadze problematyka ochrony upraw przed ślimakami była przedmiotem dwóch tematów realizowanych przez Instytut Ochrony Roślin - Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu w ramach programu wieloletniego na lata 2006-2010 pt. „Ochrona roślin uprawnych z uwzględnieniem bezpieczeństwa żywności oraz ograniczenia strat w plonach i zagrożeń dla zdrowia ludzi, zwierząt domowych i środowiska". Program został przyjęty uchwałą Rady Ministrów i był finansowany ze środków budżetowych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W ramach zadania pt. „Modernizacja i aktualizacja metodyk dla prowadzenia monitoringu dla celów krótko i długoterminowego prognozowania agrofagów":
1) opracowane zostały metodyki pobierania i analizy prób na obecność ślimaków, w celu oceny stanu fitosanitarnego roślin pod względem zagrożenia przez ślimaki;
2) opracowany został klucz do identyfikacji gatunkowej ślimaków nagich;
3) wyodrębnione zostały gatunki ślimaków występujących w uprawach roślin oraz określony został zakres wyrządzanych przez nie szkód;
4) opracowane zostały charakterystyki ślimaków nagich występujących w uprawach roślin, ze szczególnym uwzględnieniem gatunków najbardziej szkodliwych;
5) dokonana została ocena wpływu warunków środowiska i zabiegów uprawowych na liczebność ślimaków oraz na uszkodzenia roślin;
6) opracowane zostały metodyki określania liczebności ślimaków i wielkości powodowanych przez nie uszkodzeń roślin w celu oceny zagrożenia roślin;
7) opracowane zostały metodyki określania czynników środowiska oraz warunków uprawy determinujących uszkodzenia roślin przez ślimaki;
8) dokonano modernizacji progów szkodliwości ślimaków oraz sposobów ustalania potrzeby i terminu wykonywania zabiegów zwalczania,
9) określone zostały czynniki największego ryzyka uszkodzeń roślin rzepaku ozimego i pszenicy ozimej przez ślimaki.
Czytaj dalej na następnej stronie...