W trakcie rozkładu resztek pożniwnych powstają substancje, z których w konsekwencji przemian biochemicznych tworzy się próchnica – kluczowy element strukturotwórczy gleby. Jej zawartość decyduje o właściwościach fizykochemicznych gleby oraz o jej aktywności biologicznej.
Skuteczność działania tej grupy produktów potwierdzają producenci rolni. Rolnicy, którzy je testowali bardzo pozytywnie ocenili ich działanie na glebę, ułatwienie w wykonywaniu zabiegów agrotechnicznych, lepsze ukorzenienie, wigor i przezimowanie roślin. Rolnicy docenili również pozytywny wpływ na zwiększenie plonowania roślin po zastosowaniu biopreparatów.
Gospodarz Jan Jaroń z Małopolski, który uprawia pszenicę, kukurydzę i rzepak na 450 hektarach po raz pierwszy, w 2015 roku zastosował biopreparat Bactim Słoma. Już po pierwszym użyciu zauważył, iż resztki pożniwne szybciej się rozłożyły. Zanotował także, pozytywny wpływ zabiegu na zwiększenie plonu oraz wigor roślin. Od tego czasu regularnie stosuje ten biopreparat na całym areale, ponieważ inwestycja w poprawę właściwości gleby jest długoterminowa i bardzo opłacalna. Inny rolnik,
Gospodarz Robert Herian w celu przyspieszenia rozkładu resztek pożniwnych oraz poprawy żyzności gleby użył ten sam preparat. Spełnił jego oczekiwania, dlatego w tym sezonie również wykonał oprysk.
Gospodarz Zbigniew Kowalewski z powiatu inowrocławskiego, po raz pierwszy zastosował preparat jedynie na 20 hektarach ponad czterystu hektarowego gospodarstwa. Na słabszych glebach po zastosowaniu biopreparatu zboża lepiej powschodziły oraz lepiej przezimowały niż w latach wcześniejszych. Systemy korzeniowe roślin były dobrze rozwinięte, bardzo dobrze odżywione, a zabiegi agrotechniczne wykonywało się zdecydowanie łatwiej. Rolnik uważa, że produkt dobrze przygotował pola do kolejnego sezonu wegetacyjnego i był ważnym zabiegiem dla wzrostu i rozwoju roślin.
Także na polach Gospodarza Jarosława Czekaja biopreparat sprawdził się świetnie. Rolnik zauważył poprawę w szybkości rozkładu słomy, która nie zalega i nie gnije. Zaobserwował, że gleba jest łatwiejsza w uprawie, wschody roślin są bardzo dobre, a systemy korzeniowe roślin silne, dzięki czemu rośliny w tym roku lepiej przezimowały. W jego gospodarstwie ten produkt będzie używany co roku.