Partner serwisu Produkcja roślinna
Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
Ładowacz czołowy T241 – 1300/1600kg
2016-01-11 -
Nawóz Actipol DTPA Mn-10
2014-02-21 -
Filtr 110 l/min
2013-12-13 -
Wóz paszowy jednoślimakowy DAFAGRO T-REX
2020-03-13 -
PROKMAR DF 504 Ciągnik Komunalny 4WD
2014-01-23 -
Kosiarka spalinowa NAC S510V
2014-05-12
Migdałowy rynek Unii Europejskiej
Jednym z czołowych producentów, a także konsumentów migdałów na świece jest właśnie Unia Europejska.
Pierwsze miejsce ma zdecydowanie USA, natomiast drugie zajmuje Hiszpania, a trzecie Australia. Niemniej jednak szczuje się, że już w 2015 roku Australia wyprzedzi Hiszpanię w produkcji migdałów. Zaraz po Hiszpanii pośród państw Wspólnoty, przodują w produkcji migdałów to Grecja oraz Włochy.
Według wstępnych danych szacunkowych w sezonie 2010/2011 w krajach członkowskich UE zebrane zostanie łącznie 85,5 tysięcy ton migdałów. Z tego około 67,7 tysięcy ton jest z Hiszpanii, a także 9 tysięcy ton z Grecji oraz 6 tysięcy ton z Włoch. Niemniej jednak najwięcej migdałów spożywają Grecy, bo około 17 kg na osobę rocznie. W związku z tym przodują pośród wszystkich krajów świata jeśli chodzi o konsumpcję tych orzechów. Niemniej jednak w importowaniu przodują Niemcy, Hiszpania, Włochy oraz Francja.
Wstępnie oszacowano, że tego roku zbiory wyniosą około 210 tysięcy ton. Jednakże głównym dostawcą migdałów na rynek unijny jest USA, gdyż w poprzednim sezonie było to ponad 186 tysięcy ton. Z kolei 6 tysięcy ton pochodziło z Australii, a około 2 tysięcy z Chile.
Natomiast eksport migdałów waha się na szczeblu 8-10 tysięcy ton, gdzie najwięcej eksportuje się do Ceuty ponad 3 tysiące oraz do Szwajcarii około 2 tysięcy ton.