Z grudniowego raportu GUS wynika, że stan zasiewów zbóż ozimych, tj. pszenicy, żyta, pszenżyta i jęczmienia oceniono na poziomie nieco wyższym od oceny ubiegłorocznej, natomiast zasiewy mieszanek zbożowych oceniono na poziomie roku ubiegłego.
Zasiewy zbóż ozimych pod zbiory w 2024 r., przed wejściem w stan zimowego spoczynku oceniono w stopniach kwalifikacyjnych następująco:
-
mieszanki zbożowe ozime na 3,8 stopnia,
-
żyto na 3,9 stopnia,
-
pszenżyto ozime na 4,0 stopnia,
-
jęczmień ozimy na 4,0 stopnia,
-
pszenica ozima na 4,0 stopnia.
W przekroju terytorialnym stan plantacji zbóż ozimych był bardzo zróżnicowany
Oceny stanu poszczególnych gatunków zbóż ozimych wahały się:
-
dla pszenicy od 3,4 stopnia kwalifikacyjnego w województwie dolnośląskim do 4,5 stopnia w województwie opolskim,
-
dla żyta od 3,5 stopnia kwalifikacyjnego w województwie dolnośląskim do 4,5 stopnia w województwie podkarpackim,
-
dla jęczmienia od 3,5 stopnia kwalifikacyjnego w województwach: dolnośląskim i mazowieckim do 4,5 stopnia w województwach: kujawsko-pomorskim i podkarpackim,
-
dla pszenżyta od 3,5 stopnia kwalifikacyjnego w województwie dolnośląskim do 4,4 stopnia w województwach: kujawsko-pomorskim, opolskim, podkarpackim i śląskim,
-
dla mieszanek zbożowych od 3,6 stopnia kwalifikacyjnego w województwach: dolnośląskim, mazowieckim i pomorskim do 4,4 stopnia w województwie opolskim.
Plantacje rzepaku i rzepiku ozimego średnio w kraju oceniono na 4,0 stopnia kwalifikacyjnego.
Oceny plantacji rzepaku i rzepiku wahały się od 3,6 stopnia kwalifikacyjnego w województwie mazowieckim do 4,7 stopnia w województwie podkarpackim.
źródło: Gospodarz.pl/WGT S.A. foto:
Gospodarz.pl/MP