| Autor: redakcja11

GUS: Stan zasiewów upraw ozimych jest gorszy niż w 2015 r.

Z oceny przeprowadzonej w I dekadzie maja 2016 r. przez rzeczoznawców terenowych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że stan zasiewów upraw ozimych jest gorszy od ubiegłorocznego. Oceniono go na 3,3 - 3,6 stopnia kwalifikacyjnego.

GUS: Stan zasiewów upraw ozimych jest gorszy niż w 2015 r.

Wiosenna ocena stanu upraw ozimych

Lata

Pszenica

Żyto

Jęczmień

Pszenżyto

Rzepak i rzepik

W stopniach kwalifikacyjnych a)

2006-2010b)

3,7

3,5

3,5

3,6

3,6

2011-2015b)

3,7

3,5

3,5

3,6

3,5

2011

3,5

3,3

3,3

3,3

2,9

2012

3,2

3,3

3,2

3,2

3,1

2013

3,7

3,6

3,7

3,6

3,6

2014

4,1

3,8

3,9

3,9

4,0

2015

3,8

3,7

3,6

3,8

3,8

2016

3,5

3,6

3,5

3,5

3,3
 

a/ Stopień ‘’5’’ oznacza stan bardzo dobry, ‘’4’’ – dobry, ‘’3’’ – dostateczny, ‘’2’’ – słaby, ‘’1’’ – zły, klęskowy.b/ Przeciętne roczne. 
 

Zróżnicowanie stanu zasiewów upraw ozimych w poszczególnych województwach przedstawia poniższa tabela. 


Wiosenna ocena stanu upraw ozimych wg województw

Województwa

Pszenica

Żyto

Jęczmień

Pszenżyto

Mieszanki zbożowe

Rzepak i rzepik

W stopniach kwalifikacyjnych a)

Polska

3,5

3,6

3,5

3,5

3,5

3,3

Dolnośląskie

3,8

3,9

3,7

3,8

3,8

3,7

Kujawsko-pomorskie

2,9

3,4

2,9

3,1

3,0

2,7

Lubelskie

3,6

3,7

3,5

3,6

3,6

3,4

Lubuskie

3,7

3,8

3,5

3,8

3,6

3,6

Łódzkie

2,9

3,4

3,1

3,2

3,3

2,9

Małopolskie

3,8

3,9

3,7

3,8

3,8

3,8

Mazowieckie

3,4

3,4

3,2

3,3

3,3

3,1

Opolskie

4,0

3,8

3,8

3,7

3,6

3,7

Podkarpackie

3,8

3,7

3,6

3,8

3,8

3

Podlaskie

3,1

3,8

3,0

3,1

3,1

3,0

Pomorskie

2,9

3,4

3,1

2,9

3,2

2,7

Śląskie

3,8

3,8

3,5

3,8

3,7

3,6

Świętokrzyskie

3,4

3,7

3,3

3,7

3,5

3,3

Warmińsko- mazurskie

3,1

3,6

3,1

3,4

3,3

2,8

Wielkopolskie

3,7

3,7

3,5

3,7

3,7

3,4

Zachodniopomorskie

3,3

3,5

3,4

3,5

3,0

3,2

a/ Stopień ‘’5’’ oznacza stan bardzo dobry, ‘’4’’ – dobry, ‘’3’’ – dostateczny, ‘’2’’ – słaby, ‘’1’’ – zły, klęskowy. 


Czytaj dalej na nastepnej stronie...



Tagi:
źródło: