W związku z informacjami, jakie pojawiły się w ostatnich dniach w mediach, dotyczącymi wystąpienia bakterii wywołującej zatrucia pokarmowe po spożyciu warzyw pochodzących z Hiszpanii, Główny Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa informuje, co następuje.
Stosowane
w Polsce technologie produkcji warzyw ograniczają do minimum możliwość
wystąpienia tożsamego zagrożenia w krajowych uprawach.
Główny
Inspektor Ochrony Roślin i Nasiennictwa poleca przede wszystkim warzywa
wyprodukowane w ramach krajowego systemu jakości żywności. Uprawa
prowadzona w tym systemie oparta jest o metodyki, opracowane przez
polskich pracowników naukowych. Należy podkreślić, że stosowanie
wskazanych metodyk ogranicza ryzyko wystąpienia wymienionej bakterii w
płodach rolnych.
Informacje o zasadach higieny jakich należy
przestrzegać celem uniknięcia zagrożenia ze strony w/w bakterii znajdują
się na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego.
źródło: http://piorin.gov.pl/