Szef resortu rolnictwa poinformował, że powołany z resorcie Zespół opracował w tym zakresie program, który przewiduje rozwiązania służące zwiększeniu zaopatrzenia na białko roślinne z rodzimej produkcji, w taki sposób, aby zaspokoić ok. 50 proc. krajowego zapotrzebowania na ten surowiec. Minister przypomniał, że Komisja Europejska pracuje nad unijnym planem białkowym, tak aby wyeliminować w paszach soję genetycznie modyfikowaną. Zamierza ona opublikować swój plan do końca 2018 roku. Poinformował również, że Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przystąpił do opracowania specjalnego systemu pozyskiwania i kierowania na rynek większych partii rodzimych roślin białkowych.
Uczestnikami konferencji byli przedstawiciele organizacji pozarządowych, środowisk naukowych, przemysłu paszowego oraz posłowie, którzy w większości poparli przygotowany przez resort projekt nowelizacji ustawy o paszach.
Konferencja miała na celu przedstawienie możliwości stosowania rodzimych źródeł białka w produkcji mieszanek paszowych dla zwierząt gospodarskich w oparciu o doświadczenie przemysłu paszowego. Przedstawiono informacje o poziomie krajowych surowców wysokobiałkowych obecnie wykorzystywanych w produkcji pasz, rozwoju uprawy soi oraz możliwych perspektywach zwiększenia tych ilości.
Omawiano także szanse innowacyjnych technologii wykorzystania białka owadziego w paszach.
Tematyka konferencji wpisuje się w działania Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmierzające do ograniczenia stosowania soi GMO w paszach.