Kategorie
Zobacz również tu
-
Nadzór IJHARS nad rynkiem chmielu
2025-01-24 -
Ceny serów w Polsce (12.01.2025)
2025-01-24
Poznaj produkty
-
Eletor TS5-W
2020-02-07 -
Nowa platforma sadownicza
2013-04-02 -
Prasa rolująca McHale F5400c
2012-01-23 -
Piec nadmuchowy - Haga
2014-01-08 -
Magazyny na zboża i nawozy
2015-04-17 -
Rotator skrzyni do przodu K80-1200-S WIFO
2020-10-13
Zwyżka importu mięsa owczego i koziego do UE (I-V 2016)
W okresie styczeń-maj 2016 r. import mięsa owczego i koziego (w tym żywca) do krajów Unii Europejskiej wzrósł o 8,4%, i wyniósł 115,6 tys. ton - podaje FAMMU/FAPA.
Import mięsa owczego i koziego
W dalszym ciągu największy udział w handlu tym towarem ze Wspólnotą miała Nowa Zelandia (103,1 tys. ton, 89,2% udział w handlu). Przywóz z Nowej Zelandii wzrósł w odniesieniu do analogicznego okresu 2015 r. o 11,3%. Ponadto większe ilości mięsa owczego i koziego sprowadzano także z Australii (7,3 tys. ton, spadek o 19,6%), byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii (1,8 tys. ton, wzrost o 21,2%), Chile (nieco ponad 1 tys. ton, spadek o 9,8%), Urugwaju (883 tony, spadek o 22%), Islandii (667 ton, prawie trzykrotny wzrost), Falklandów (400 ton, spadek o 8,9%) oraz z Argentyny (386 ton, spadek o 8,9%).