W odniesieniu do roku poprzedniego zbiory owoców wzrosły o 3,5%, a warzyw o 3,1%. W sumie w roku 2015 zebrane zostało 29,5 mln ton warzyw i 17,7 mln ton owoców.
Według FAMMU/FAPA, spośród warzyw największą zwyżkę w zbiorach odnotowały kalafiory i brokuły – o niecałe 13% i o ponad 6% pomidory, a ponad 11% mniej zebrane zostało warzyw strączkowych.
W przypadku owoców rekordowy wzrost zbiorów odnotowały morele – ponad 150%, o niecałe 20% więcej zebrano także wiśni i czereśni. Spory wzrost odnotowały ponadto orzechy – laskowe o 56,8%, a pistacje aż o 80%. Poza tym, o 10% większe były zbiory cytrusów, a zwłaszcza mandarynek.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podstawie: Turkish Statistical Institute foto:
Gospodarz.pl/MP