W pierwszej połowie bieżącego roku Włosi wyeksportowali łącznie o niemal 7% więcej owoców i warzyw w ujęciu ilościowy, ale za to o 2,4% mniej w ujęciu wartościowym – podaje FAMMU/FAPA.
Eksport warzyw i owoców
W związku z tym, tegoroczny eksport zamknął się kontyngentem 1,836 mln ton o wartości 1,939 mld euro. Jak co roku najwięcej wysłano owoców świeżych w ilości 960 tys. ton oraz 646,5 tys. to świeżych warzyw.
Import warzyw i owoców
Zarówno ujęciu ilościowym jak i wartościowym niższy za to w okresie styczeń – czerwiec był import. Sprowadzono łącznie o 4,6% mniej owoców i warzyw – 1,766 mln ton za sumę o 6,2% niższą wynoszącą 1,54 mld euro. W imporcie przeważały świeże warzywa z wynikiem ponad 761 tys. ton oraz owoce tropikalne – 474 tys. ton.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podstawie: Fruitimpresse foto:
sxc.hu