| Autor: redakcja1

Spada spożycie owoców i warzyw we Włoszech

Jak wynika z danych pochodzących z włoskich źródeł w okresie ostatnich dziesięciu lat obserwowana jest zniżka w konsumpcji owoców i warzyw przez Włochów – zauważa FAMMU/FAPA.

Spada spożycie owoców i warzyw we Włoszech
Z roku na rok jest ona coraz mniejsza i trend ten jest w miarę stabilny. W roku 2000 przeciętnie 1 włoskie gospodarstwo domowe nabywało i konsumowało 461 kg owoców i warzyw w skali roku, podczas gdy w roku 2013 była to wielkość 323 kg co daje aż 138 kg zniżkę w okresie 13 lat.
 
Jako nadrzędny powód coraz mniejszego zainteresowania się owocami i warzywami, a tym samym i ich spożycia podawane przez włoskich konsumentów są względy ekonomiczne, gdyż z uwagi na coraz trudniejszą sytuację finansową wiele gospodarstw domowych rezygnuje ze zdrowego trybu życia, przez co spadły w ostatnich latach nie tylko zakupy owoców i warzyw, ale również oliwy z oliwek czy ryb.
 
W odniesieniu do spożycia owoców i warzyw coraz mniejszym powodzeniem z roku na rok cieszą się pomarańcze stopniowo zastępowane przez mandarynki. Podobnie jest w przypadku bananów, których kupuje się mniej, a za to większym powodzeniem cieszą się owoce egzotyczne, arbuzy, melony. Natomiast tradycyjne truskawki zastępują wiśnie i czereśnie.


Tagi:
źródło: