W bieżącym roku za kilogram jabłek w hurcie trzeba zapłacić średnio 1,50 zł. Dla porównania w roku 2012 ich ceny kształtowały się na poziomie 1,25 zł.
W przypadku gruszek, różnice te są jeszcze wyższe, co przekłada się na ceny hurtowe w wysokości 3 zł za kilogram.
Odwrotna tendencja obserwowana jest w sektorze śliwek. Ich ceny są bowiem znacznie niższe względem 2012 roku.
Ponadto, z danych rynku można wnioskować, iż bieżący sezon przyniósł wzrosty cen również w obrębie warzyw. Wyjątek w tym sektorze stanowią jedynie pomidory, których notowania wobec jesieni ubiegłego roku spadły o 20%.
W analizowanym okresie najmniej podrożała marchew, ze względu na wysoką produkcję. Z kolei największe wzrosty cen dotyczyły ziemniaków. Szacuje się bowiem, iż zbiory tych warzyw będą o blisko 40% niższe niż w 2012 i wyniosą niecałe 6 mln ton (czytaj więcej).
W znaczącym stopniu wzrosły także ceny cebuli. W porównaniu z październikiem ubiegłego roku zwiększyły się one o niemal 140%.