Do przechowywania w okresie zimy 2019/2020 przeznaczono 3,7 mln t ziemniaków, a więc to 56% zbiorów z 2019 r.
Straty w magazynowanych ziemniakach ocenia się podobnie jak w roku poprzednim na 11% ogólnej masy przeznaczonej do przechowywania. Największe straty w magazynowanych ziemniakach zaobserwowano w województwie podkarpackim – 12,5%, a najmniejsze w województwie lubuskim - 7,7%.
Straty w magazynowanych warzywach odnotowano na ogół na poziomie podobnym do zaobserwowanego w poprzednim sezonie przechowalniczym. Dalej notuje się spore różnice w wysokości strat w zależności od rejonu kraju i sposobu przechowywania.
Straty w magazynowanych jabłkach były również zróżnicowane w zależności od rejonu, na ogół jednak mniejsze w porównaniu z poprzednim sezonem przechowalniczym. Należy przy tym zaznaczyć, że w ostatnim sezonie znacznie mniej jabłek było przechowywanych.
źródło: Gospodarz.pl/GUS foto:
Gospodarz.pl/DK