Ceny warzyw
Korzystne są także ceny większości krajowych warzyw, pochodzących z upraw pod osłonami. Pomidory tzw. zwykłe sprzedawane są w cenie od 12 do 16 zł za opakowanie 6 kg, malinowe od 20 zł do 30 zł za opakowanie. Droższe są pomidory żółte i miksy kolorów.
Krajowe młode ziemniaki w cenie 30 zł za worek 15 kg, czyli tylko 2 zł za kilogram.
Są już krajowe brokuły, tańsze od importowanych, krajowe w cenie od 2,5 do 3,5 zł za sztukę, pakowane w skrzynki. O 50 groszy tańsze od brokułów są kalafiory. Jest już z także krajowa kalarepa.
Nie brakuje w sprzedaży szczawiu i szpinaku, w ofercie hurtowej w Broniszach w cenie 4 zł za kilogram, pomału kończy się sezon na szparagi. Fasola szparagowa staniała do poziomu 10 zł za kilogram.
Czereśnie tylko z importu
Duże są dostawy czereśni z Węgier, cena kilograma to 18 zł, w ofercie hurtowej, w opakowaniu jest kilka kilogramów.
Są już maliny krajowe (spod osłon), ceny jeszcze wysokie, bowiem za opakowanie 250 gr., w ofercie hurtowej, trzeba zapłacić od 8 do 12 zł , czyli od 32 zł do 48 zł za kilogram. W sprzedaży są dwie odmiany – o jaśniejszych owocach i ciemno-czerwonych.
Z importowanych owoców nowością w tym tygodniu są sprowadzane z Francji morele. Wcześniej był import z Hiszpanii i Włoch. Cena hurtowa to 13 zł za kilogram.