| Autor: redakcja1

Przed Wielkanocą rośnie zapotrzebowanie na jaja i nowalijki

Ostatnie dni przedświąteczne przyniosły wzmożony popyt na jaja, co widać po ilości kupujących na Rynku Hurtowym Bronisze.

Przed Wielkanocą rośnie zapotrzebowanie na jaja i nowalijki
Ceny jaj kurzych zróżnicowane. Cena uzależniona jest bowiem od systemu chowu niosek. Najtańsze są jaja od niosek w chowie zamkniętym tzw. 3 - od 45 groszy do 55 groszy za sztukę. Jaja od kur z wolnego wybiegu do 75 groszy, a pochodzące z chowu ekologicznego do 1 złotego za sztukę.
 
W każdym przedziale cenowym, ceny uzależnione są od wielkości jaj i ilości zakupu. Porównując ceny do tych sprzed roku, ceny wzrosły około 10%. Wzmożony popyt spowodował, że ceny wzrosły także w ciągu tego tygodnia. Teraz jaja są droższe od 5 do 10 groszy na sztuce. Nie zmieniły się natomiast ceny jaj przepiórczych, które tak tydzień temu jak i dziś kosztują po 5 zł za 18 sztuk czyli 28 groszy za sztukę.
 
Warto podkreślić, że tegoroczna Wielkanoc jest o 2 tygodnie wcześniej niż rok temu co w przypadku produkcji ogrodniczej ma istotne znaczenie. Pomimo, że przybywa krajowych nowalijek ceny nie spadają w takim tempie jakby tego oczekiwali konsumenci. Jak zwykle ceny warunkowane są podażą, a ta pogodą. Spadki temperatur sprzed dwóch tygodni spowodowały opóźnienia w dojrzewaniu warzyw szklarniowych i wyższe koszty produkcji. Wprawdzie od tego tygodnia jest już w sprzedaży polska rzodkiewka, ale może ona tylko smakiem konkurować z importowaną. Ceny rzodkiewki krajowej około 1 zł wyższe w porównaniu do importowanej, za której pęczek (w ofercie hurtowej) odbiorcy płacą 1,5 złotego. Pomidory malinowe produkcji polskiej sprzedawane są w cenie od 11 do 14 zł za kilogram (spadek ceny 6 złotych w ciągu tygodnia), pomidory czerwone od 7,5 do 10 zł też odnotowały spadek cen. Wzrosły dostawy krajowych ogórków szklarniowych. Ceny od 6,5 zł do 7 zł za kilogram (opakowania po 5 kg).
 
Kapusta biała i cebula utrzymują cenę sprzed tygodnia. Cebula w ofercie hurtowej sprzedawana w cenie od 45 do 75 groszy za kilogram (worki po 15 kg), o 1/3 drożej niż rok temu. Kapusta od  35 groszy do 50 groszy za kilogram.  Drożeją warzywa korzeniowe. Marchew jest w ofercie hurtowej w cenie od 1,60 do 1,80 zł/kg, to wzrost o 30 groszy w porównaniu do ceny sprzed tygodnia.
 
W porównaniu do zeszłego roku cena jest wyższa o 60%. Cena korzeni  pietruszki jest dwukrotnie wyższa  w porównaniu z 2017 r. Cena hurtowa waha się od 4 zł do 5,5 zł za kilogram. Powodem takiego wzrostu cen ubiegłorocznych korzeni są m.in. niższe plony  warzyw oraz dość niekorzystne warunki podczas zbioru, co skutkuje trudnościami w dobrym przechowaniu korzeni i większymi stratami przechowalniczymi. Ziemniaki w ostatnim tygodniu nie zmieniły cen. Są w cenie od 45 do 55 groszy za kilogram (worki po 15 kg).  Dobrą informacją jest, że staniały importowane, młode ziemniaki, cena w ofercie hurtowej od 1,60 do 2,5 zł/kg. Ziemniaki sprowadzane są z  Egiptu, Cypru, Maroko i Francji.
 
Rekordowa cena Szarej Renety

Jabłka odmian kwaśnych (szarlotkowych) znacznie podrożały. Odmiana Boyken od 50 do 60 zł za 15 kg (3,3 – 4 zł/kg), ale Szara Reneta, której jest bardzo mało,  kosztuje już nawet 100 zł za 15 kg czyli 6,6 zł/kg . Ta odmiana cenowo zrównała się z jabłkami z importu. Pozostałe odmiany w cenie jak w minionym tygodniu od 2,5 zł do 3,30 zł za kilogram.


Tagi:
źródło: