Import warzyw
Z uwagi na niewielkie zeszłoroczne zbiory ziemniaków w Polsce, do kraju sprowadzono 169,5 tys. ton tych warzyw w stosunku do 82,2 tys. ton w pierwszej połowie minionego roku. W odniesieniu importowanych warzyw to wzrost o 30 tys. ton do 332,3 tys. ton, a przetworów warzywnych 171,3 tys. ton, a więc jest to o 17% więcej.
W sprowadzanych warzywach dominowały pomidory z wynikiem ponad 94 tys. ton, było też 30 tys. ton sałat, 30 tys. ton warzyw korzeniowych oraz po około 22 tys. to brokułów, kalafiorów i ogórków.
Kierunki w handlu zagranicznym owocami i warzywami
Ze względu na to, że dane obejmują pierwsze półrocze bieżącego roku nie odnotowano jeszcze żadnych efektów wprowadzonego w sierpniu rosyjskiego embarga. Tradycyjnie państwa WNP zajmowały czołowe miejsce w zakupach polskich produktów ogrodnictwa. W tym kierunku wywieziono łącznie w pierwszym półroczu 734,1 tys. ton owoców, 206,8 tys. ton warzyw oraz 170 tys. ton przetworów owocowo- warzywnych.
Do państw unijnych wysyłka ta wyniosła odpowiednio dla owoców – 166 tys. ton, warzyw – 197,1 tys. ton, a także dla produktów przetworzonych – 614 tys. ton. W przywozie do Polski produktów ogrodnictwa dominowały dostawy z państw unijnych w ilości 334,3 tys. ton owoców – 57% udział w całkowitym imporcie oraz ponad 301 tys. ton warzyw – 90% dostaw do Polski. Natomiast odniesieniu do importu przetworzonych owoców i warzyw było to 200 tys. ton.