Na początku 2021 r. nastąpiło spore zmniejszenie temperatur, któremu towarzyszyły obfite opady śniegu. W wielu rejonach kraju występowały silne mrozy, lecz dzięki utrzymującej się okrywie śnieżnej ich negatywny wpływ na rośliny był ograniczony. W konsekwencji większość drzew i krzewów owocowych okres zimy przetrwała w zadowalającej kondycji. Zaobserwowane uszkodzenia mrozowe pojawiały się zazwyczaj na roślinach młodych, chorych, bądź zaniedbanych. Większym problemem, dotyczącym przede wszystkim młodych nasadzeń drzew i krzewów okazały się z kolei uszkodzenia spowodowane żerowaniem dzikiej zwierzyny. Niskie temperatury powietrza na początku okresu wegetacyjnego przyczyniły się do spowolnienia rozwoju pąków kwiatowych drzew, co na większości plantacji stanowiło wystarczającą ochronę przed uszkodzeniami w wyniku nocnych przymrozków. Z powodu przymrozków na przełomie kwietnia i maja odnotowano lokalnie występujące uszkodzenia kwiatów, głównie w uprawach moreli, brzoskwiń, czereśni i wiśni oraz sporadycznie na plantacjach wczesnych odmian jabłoni. Niskie temperatury na początku wiosny w bieżącym roku przyczyniły się do skrócenia okresu kwitnienia drzew i krzewów owocowych, przy czym sama intensywność kwitnienia również była mniejsza, a aktywność zapylaczy ograniczona.
Dzięki długo utrzymującej się grubej pokrywie śnieżnej większość plantacji truskawek nie ucierpiała z powodu mrozów. Topniejący śnieg zapewnił również dostateczne nawodnienie gleby. Negatywny rozkład wiosennych temperatur znacząco opóźnił wegetację roślin. Kwitnienie truskawek, w zależności od rejonu, rozpoczynało się pod koniec kwietnia i na początku maja. W wyniku majowych przymrozków, pojawiające się pierwsze kwiaty ulegały uszkodzeniom, jednak powstałe straty nie były dotkliwe. Z uwagi na częste deszcze w wielu rejonach kraju utrudnione było z kolei prowadzenie chemicznej ochrony roślin przed chorobami grzybowymi.
Siew warzyw gruntowych w tym roku był opóźniony i rozciągnięty w czasie. Z powodu niesprzyjających warunków pogodowych i sporej wilgotności gleby, w niektórych regionach kraju nie można było przed siewem dokonać odpowiednich zabiegów agrotechnicznych. Wschody warzyw rozpoczęły się z 1-3 tygodniowym opóźnieniem i były przeważnie nierównomierne. Czynnikiem sprzyjającym dalszej wegetacji warzyw jest stosunkowo wysoka zawartość wody zgromadzonej w glebie. Ze względu na notowane w ostatnich latach liczne anomalie pogodowe, zwiększa się liczba producentów, którzy decydują się na produkowanie rozsad warzyw w doniczkach, stosują tunele foliowe bądź też okrywają plantacje agrowłókniną. Zaopatrzenie w nawozy i nasiona było przeważnie bardzo dobre, chociaż obserwuje się stopniowy wzrost ich cen. Rzeczoznawcy sygnalizują natomiast problemy związane z dostępnością środków ochrony roślin, które są sukcesywnie wycofywane, a na ich miejsce wprowadzane są znacznie droższe środki biologiczne.