Kategorie
Zobacz również tu
-
Stosuj bezpiecznie środki ochrony roślin
2024-11-18 -
Wrześniowy skup mleka
2024-11-18 -
Ceny serów w Polsce (3.11.2024)
2024-11-18
Poznaj produkty
-
WIERTŁO seria 200
2012-01-05 -
Sorbent torfowy CB 18
2016-05-05 -
Przyczepa DRAKKAR CARGO
2013-10-30
Import warzyw i owoców do UE w 2014 r.
Freshfel opublikował najnowsze dane dotyczące wymiany handlowej pomiędzy krajami unijnymi oraz państwami trzecimi w 2014 roku – podaje FAMMU/FAPA.
Import owoców i warzyw do UE
Łącznie w roku 2014 łączny kontyngent sprowadzonych do unijnej 28 owoców to 11,095 mln ton, a warzyw 1,674 mln ton. Dla porównania rok wcześniej kraje unijne zakupiły 11,036 mln ton – mniej o 0,5% owoców i 1,665 mln ton warzyw – spadek o 0,6%.
W przywozie na teren UE 28 dominowały głównie wśród owoców banany z wynikiem 5,113 mln ton oraz ananasy – 934 tys. ton i pomarańcze – 827 tys. ton, a pośród warzyw pomidory – 487 tys. ton i cebula – 273 tys. ton.
Największe ilości owoców w analizowanym czasie zeszłego roku dostarczyła Kostaryka – 1,852 mln ton, Ekwador – 1,533 mln ton, Kolumbia – 1,144 mln ton i RPA - 1,081 mln ton. W odniesieniu do warzyw w dostawach dominowały marokańskie produkty – 670,6 tys. ton, tureckie – 177 tys. ton i egipskie – 108 tys. ton.
Więcej szczegółów w poniższej tabeli:
Wolumen importu świeżych produktów ogrodnictwa z państw trzecich do UE 28, tys. ton |
||||
produkt |
2011 |
2012 |
2013 |
2014 |
OWOCE |
||||
RAZEM |
10 748,1 |
10403,2 |
11 036,2 |
11 095,4 |
banany |
4762,6 |
4613,5 |
4907,5 |
5113,5 |
ananasy |
921,4 |
866,5 |
853,1 |
934 |
pomarańcze |
805,8 |
815,7 |
883,1 |
827,1 |
winogrona |
541,7 |
576,7 |
571,4 |
597,1 |
jabłka |
595,9 |
504,2 |
668,7 |
494,9 |
mandarynki |
336,7 |
317,2 |
324,2 |
367,2 |
cytryny |
430,5 |
421,3 |
438,6 |
358,7 |
melony |
339,4 |
352,7 |
334,6 |
356,5 |
WARZYWA |
||||
RAZEM |
1 782,4 |
1 611,2 |
1 665,4 |
1675 |
pomidory |
464,61 |
445,3 |
441,6 |
487 |
cebula |
337,5 |
238,8 |
270,4 |
272,9 |
słodka papryka |
261,2 |
256,1 |
238,1 |
234,9 |
fasola |
180,8 |
169,7 |
189,7 |
196,2 |
marchew |
76,9 |
93,4 |
91 |
52,1 |
czosnek |
84,3 |
73,2 |
56,9 |
48,3 |
kapusty |
47 |
32,4 |
38,5 |
43,2 |
szparagi |
78,7 |
94,3 |
99,6 |
98,5 |
ogórki |
88,9 |
90,2 |
57,3 |
78,4 |
kapusta biała i czerwona |
37,9 |
38,4 |
40,9 |
48,3 |
Źródło: FAMMU/FAPA