| Autor: redakcja1

Import warzyw i owoców do UE w 2014 r.

Freshfel opublikował najnowsze dane dotyczące wymiany handlowej pomiędzy krajami unijnymi oraz państwami trzecimi w 2014 roku – podaje FAMMU/FAPA.

Import warzyw i owoców do UE w 2014 r.

Import owoców i warzyw do UE

Łącznie w roku 2014 łączny kontyngent sprowadzonych do unijnej 28 owoców to 11,095 mln ton, a warzyw 1,674 mln ton. Dla porównania rok wcześniej kraje unijne zakupiły 11,036 mln ton – mniej o 0,5% owoców i 1,665 mln ton warzyw – spadek o 0,6%.

W przywozie na teren UE 28 dominowały głównie wśród owoców banany z wynikiem 5,113 mln ton oraz ananasy – 934 tys. ton i pomarańcze – 827 tys. ton, a pośród warzyw pomidory – 487 tys. ton i cebula – 273 tys. ton.

 

Największe ilości owoców w analizowanym czasie zeszłego roku dostarczyła Kostaryka – 1,852 mln ton, Ekwador – 1,533 mln ton, Kolumbia – 1,144 mln ton i RPA - 1,081 mln ton. W odniesieniu do warzyw w dostawach dominowały marokańskie produkty – 670,6 tys. ton, tureckie – 177 tys. ton i egipskie – 108 tys. ton.

 

Więcej szczegółów w poniższej tabeli:

 

Wolumen importu świeżych produktów ogrodnictwa z państw trzecich do UE 28, tys. ton

produkt

2011

2012

2013

2014

OWOCE

RAZEM

10 748,1

10403,2

11 036,2

11 095,4

banany

4762,6

4613,5

4907,5

5113,5

ananasy

921,4

866,5

853,1

934

pomarańcze

805,8

815,7

883,1

827,1

winogrona

541,7

576,7

571,4

597,1

jabłka

595,9

504,2

668,7

494,9

mandarynki

336,7

317,2

324,2

367,2

cytryny

430,5

421,3

438,6

358,7

melony

339,4

352,7

334,6

356,5

WARZYWA

RAZEM

1 782,4

1 611,2

1 665,4

1675

pomidory

464,61

445,3

441,6

487

cebula

337,5

238,8

270,4

272,9

słodka papryka

261,2

256,1

238,1

234,9

fasola

180,8

169,7

189,7

196,2

marchew

76,9

93,4

91

52,1

czosnek

84,3

73,2

56,9

48,3

kapusty

47

32,4

38,5

43,2

szparagi

78,7

94,3

99,6

98,5

ogórki

88,9

90,2

57,3

78,4

kapusta biała i czerwona

37,9

38,4

40,9

48,3

Źródło: FAMMU/FAPA



Tagi:
źródło: